Megannyi magyar étel, amik kenyér nélkül szinte elképzelhetetlenek volnának. Gondoljunk csak a töltött káposztára vagy a gulyás levesre. Annál pedig nincs is frissebb kenyér, amit saját magunk készítünk el.
Adag
12
adagElőkészítés
20
percElkészítés
50
percPihentetés
12
óraÖsszesen
13
óra10
percHozzávalók
4 csésze (2,5 dl-es) liszt (kenyérliszt, teljes kiőrlésű, Graham, rozs stb.)
1 teáskanál porélesztő
2 teáskanál só
2 csésze víz
Elkészítés
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és mindezt elkeverjük úgy, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk, mintsem gyúrhatót.
- Ezután egy éjszakát vagy 12 órát hagyjuk pihenni.
- Következő lépésként egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, és lisztezett kézzel a széleitől meghajtogatjuk és pihenni hagyjunk, amíg a sütő bemelegszik.
- A sütőt és a jénai tálat (vagy hasonlót) előmelegítjük 250 °C-ra, majd egy kevés vajat teszünk a tál aljába, amit körbeforgatunk, amíg szétolvad.
- Végül belerakjuk a tésztát a tálba, és fedő alatt 45 percig sütjük. Ha a kenyér teteje még nem pirult meg, akkor fedő nélkül további 5-10 percig tovább süthetjük. Szúrópróbával ellenőrizhetjük, hogy rendesen átsülte-e a kenyér. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com