Régi ropogós házi kenyér

Régi ropogós házi kenyér

Elkészítési idő: 13 óra 10 perc Nehézség: közepes

Megannyi magyar étel, amik kenyér nélkül szinte elképzelhetetlenek volnának. Gondoljunk csak a töltött káposztára vagy a gulyás levesre. Annál pedig nincs is frissebb kenyér, amit saját magunk készítünk el.

Régi ropogós házi kenyér

Fogás: kenyérKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

12

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

50

perc
Pihentetés

12

óra 
Összesen

13

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • 4 csésze (2,5 dl-es) 4 liszt (kenyérliszt, teljes kiőrlésű, Graham, rozs stb.)

  • 1 teáskanál 1 porélesztő

  • 2 teáskanál 2

  • 2 csésze 2 víz

Elkészítés

  • Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és mindezt elkeverjük úgy, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk, mintsem gyúrhatót.
  • Ezután egy éjszakát vagy 12 órát hagyjuk pihenni.
  • Következő lépésként egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, és lisztezett kézzel a széleitől meghajtogatjuk és pihenni hagyjunk, amíg a sütő bemelegszik.
  • A sütőt és a jénai tálat (vagy hasonlót) előmelegítjük 250 °C-ra, majd egy kevés vajat teszünk a tál aljába, amit körbeforgatunk, amíg szétolvad.
  • Végül belerakjuk a tésztát a tálba, és fedő alatt 45 percig sütjük. Ha a kenyér teteje még nem pirult meg, akkor fedő nélkül további 5-10 percig tovább süthetjük. Szúrópróbával ellenőrizhetjük, hogy rendesen átsülte-e a kenyér. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com