Gulyásleves

Gulyásleves marhahúsból

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc Nehézség: közepes

A gulyásleves az egyik legismertebb és leghagyományosabb magyar étel. Kiadós, gazdag és nagyon jóízű. Ez a hagyományos fogás nem csak egy leves, hanem egy igazi egytálétel, akár egy hétvégét is feldobhatunk azzal, hogy bográcsban megfőzzük. Leginkább a téli hideg napokon esik jól, de a magyarok, illetve a Magyarországra látogató turisták zöme nyáron is szívesen fogyasztja. Ha igazán hungarikumra vágyunk, tálalhatjuk finom pogácsával.

Gulyásleves marhahúsból

0 0 szavazat
Fogás: leves, egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

2

óra 
Összesen

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 1 fej 1 vöröshagyma

  • 60 dkg 60 marhacomb

  • 1 doboz 1 leveszöldség vagy

  • 2 db 2 sárgarépa

  • 2 db 2 fehérrépa

  • 4 db 4 krumpli

  • 1 púpozott evőkanál 1 piros paprika

  • 1 evőkanál 1 olaj/zsír

  • 1 evőkanál 1 zöldségfűszer

  • 1 db 1 paprika

  • 1 db 1 paradicsom

  • só (ízlés szerint)

  • 1 kávéskanál 1 bors

  • 1 csomag 1 petrezselyem

  • kb 3 liter kb 3 víz

Elkészítés

  • Először beízesítjük a marhacombot sóval és borssal, majd felkockázzuk.
  • A zöldséget is kis darabokra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd olajon vagy zsíron megdinszteljük.
  • Ezután beletesszük a felkockázott marhacombot, s megpirítjuk, amíg a hús fehér nem lesz.
  • Mindeközben zöldségfűszert szórunk rá, majd a piros paprikával összekeverjük.
  • Felöntjük egy kevés vízzel és néhány percig pároljuk.
  • Most már hozzáönthetünk annyi vizet, hogy ellepje és addig főzzük, amíg félig meg nem puhul a hús.
  • A zöldséget, a meghámozott paradicsomot és a paprikát a félidőhöz közel, kb. 35 perc főzés után tudjuk hozzáadni. A levest további fél órát főzzük.
  • A végén petrezselyemmel ízesítjük. Kenyérrel vagy pogácsával tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: A paradicsomot úgy lehet könnyen meghámozni, ha forró vízben 2 percig főzzük. Mielőtt beletennénk, egy keresztet vágunk a tetejébe, így utána egyszerűen le tudjuk fejteni a héját.

Fotó: canva.com