Majonéz

Házi majonéz készítése lépésről lépésre – gyors és ínycsiklandó recept

A húsvéti sonka tökéletes kísérője vagy bármelyik étkezés remek kiegészítője a majonéz, amely házilag elkészítve még ínycsiklandóbb és talán egészségesebb fogás az asztalon. Görgetés után recept, tudnivalók, és egy talán sokakat megbotránkoztató összetevővel is jövünk!

A húsvét felé közeledve még aktuálisabb a házi majonéz készítése, hiszen a torma mellett szívesen teszünk az asztalra a lágyabb ételkísérőből is. Persze a boltokban is kaphatunk jó minőségű kiadást, ám aki egyszer már kóstolt valódi házi majonézt, az biztosan inkább arra szavaz, hogy ezúttal otthon készítse el a minél egészségesebb verziót.

Bár a majonéz szónak és a történetének is bizonytalan az eredete (a franciák és a spanyolok egyaránt alkotóként tartják számon magukat), a majonéz otthoni elkészítése kevesebb kihívást tartogat, mint a történelmének a felvázolása.

Nézzünk néhány alapvető információt és trükköt, hogy biztosan finom és az összetevőkhöz mérten egészséges házi majonéz kísérő kerüljön a tányérunkra!

A házi majonéz elkészítése

Hozzávalók: 4 db tojássárgája, citromlé, 600 ml olaj, 2 teáskanál mustár, 1 csipet só

Kezdjük az alapoknál!

Majonéz házilag

A majonéz recept készítése egyaránt nem lehetetlen vállalkozás, kezdő szakácsok is vállalkozhatnak rá, csupán egy kis odafigyelésre lesz szükség.

Először törjük fel a tojásokat, és válasszuk el a sárgáját a fehérjétől úgy, hogy a tojáshéj egyikbe se kerüljön bele. A házi majonéz egyik „mellékterméke” a tojásfehérje, amely plusz lehet egy házi piskótához, vagy egyszerűen serpenyőben megsütve igazi fehérjebomba reggelire.

A majonéz készítéséhez elengedhetetlen a mustár, a só és a citromlé, ezeket a tojással együtt fokozatosan felverjük. A habverőzéssel párhuzamosan lassan csurgatjuk bele az olajat, hogy aztán a házi majonéz elnyerhesse homogén, fényes, krémes állagát. Amikor már úgy érezzük, hogy készre kevertük, csepegtethetünk hozzá még egy kis citromlevet, hogy világosodjon a színe, míg ha túl sűrűnek érezzük, némi vízzel hígíthatjuk.

A folyamat valóban nem bonyolultabb annál, mint leírtuk, ám azért a házi majonéz elkészítésének is lehetnek buktatói, így néhány pontban összeszedjük, mire érdemes még figyelni!

Olívaolaj vagy napraforgóolaj?

Különösen a feltételezett spanyol eredetre gondolva már-már szentségtörésnek tűnhet napraforgóolajat használni a házi majonézhez, ennek ellenére olykor maguk a déliek is a napraforgóolajra szavaznak a zöld aranyuk helyett. Egyrészt az olívaolaj markánsabb ízű, a házi majonézben képes „elvinni a show-t”. Másrészt a napraforgós változattal készült házi majonéz valamivel légiesebb, miközben ugyancsak finom. No meg persze azt se felejtsük el, hogy idehaza az olívaolajért jóval mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk…

Összességében az olajválasztás a mi döntésünk, használjuk azt a házi majonézhez, amelyiket a legjobban szeretjük.

Kézzel vagy botmixerrel keverjük?

Házi majonéz

A majonéz házi készítésének másik nagy kérdése lehet, hogy kézzel vagy botmixerrel verjük fel az összetevőket. Ha a nagymamánk konyhájára gondolunk, tudhatjuk, ott kezdetben biztosan nem volt elektromos gép, mégis a legjobb falatok kerültek ki a munkás kezek alól. Így mi is bátran vállalkozhatunk arra, hogy kézzel verjük némileg habosra az összetevőket. Ugyanakkor ha gyorsan szeretnénk megalkotni a házi majonézt, akkor érdemes izzítani a botmixert, különben alaposan elfáradhatunk a nagy művelet végére.

Viszont akármelyik megoldásra is szavazunk, legyünk türelmesek az olaj adagolásánál. Tényleg szó szerint csurgatnicsepegtetni kell, mert akkor nem csapódik ki a keverés közben, és a végeredmény elvarázsolóan krémes állagú, finom házi majonéz lesz.

A siker titka a hideg alapanyag

A rutinos szakácsok tudják, hogy olyan részletekben is rejtőzik az ördög, mint a hozzávalók hőmérséklete. A házi majonéz receptjénél lényeges, hogy a főbb alapanyagok inkább legyenek hidegek, mint melegek. Akár a hűtőből is jöhetnek, de legalább is legyenek hűvösek, mintha addig a kamra mélyén rejtőztek volna. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor kevesebb gondunk lesz a majonéz elkészítésével, és a végén az egész családot lenyűgözi.

Tejföl a majonézben? Miért ne!

Majonéz tejföllel

Valószínűleg egyetlen házi majonéz receptben sem látjuk ezt a megoldást, ám a nagyobb mennyiségű alapanyag előállításához jól jöhet némi tejföl is. Az elkészítés módszere ugyanaz, csak az alapanyagok kikeverése után tejfölt adunk hozzá, és kézzel vagy botmixerrel azt is elsimítjuk, így máris kész a nagyobb mennyiségű házi majonéz, amely remek alapja lehet a majonézes kukorica- vagy franciasalátának.

Fotók: canva.com