Cupcake krém

Amit a cupcake krém készítéséről tudni kell

A gyermekek kedvence a díszes cupcake és a színes krémmel ellátott muffin. De miben különbözik egymástól a két finomság? Hogyan készítsünk vaníliás cupcake krémet? Mi a színes muffinkrém receptje? Görgetés után mutatjuk a cupcake díszítés csínját-bínját!

Mi a különbség a muffin és a cupcake között?

Cupcake krém

Kezdésként érdemes megválaszolni egy kérdést: a muffin és a cupcake ugyanaz? Senkit sem hibáztathatunk azért, ha a cupcake krémet muffinkrémnek nevezi, vagy a vaníliás cupcake krémet muffin tetejére használja fel, ám jegyezzük meg, hogy a kétféle finomság némileg eltér egymástól.

A cupcake voltaképpen a muffinnál kisebb és díszesebb sütemény. A muffin többnyire önmagában, színes muffinkrém hiányában is megállja a helyét, míg a cupcake-t nehezen képzelhetjük el valamilyen díszítés nélkül.

A krém olykor nagyobb és tulajdonképpen fontosabb, mint a cupcake tésztája, amelyben a muffinhoz képest több a tojás, és olaj vagy egyéb zsiradék helyett jellemzően vajat használnak. A cupcake esztétikai élmény is, mintha csak egy aprócska tortát majszolnánk, míg a muffinnál kis túlzással senkit sem érdekel, ha picit sérül a kinézet. Bónuszként a muffin lehet sós is, ellenben cupcake-ből kizárólag édes változat létezik.

A közbeszédben azonban már-már teljesen egybemosódott a muffin és a cupcake, így mi szintén szinonimaként használjuk őket. Végtére úgyis az a lényeg, hogy az állagát hosszabb ideig is szépen megtartó, látványos és nem utolsósorban finom cupcake krémet készítsünk. Legyen szó vaníliásról vagy színes muffinkrémről, megérdemeljük az ínycsiklandó kényeztetést!

A cupcake alapja

Mivel elsősorban a cupcake krém receptekkel foglalkozunk, a cupcake vagy a muffin alapját csak szőrmentén érintjük. A finom süteményünk bázisát lényegében némi vaníliával vagy citrommal ízesített piskóta jelenti. Összességében tojásra, vajra, cukorra, tejre, lisztre, egy csipetnyi sóra és sütőporra lesz szükségünk, továbbá ügyeljünk arra, hogy alaposan elkeverjük a tésztát. Ezt utána muffinpapírkákban vagy szilikonformákban aranyszínűre sütjük, hogy már készíthessük is rá a színes, változatos muffinkrémeket.

  • Muffin

    Muffin alaprecept

    Elkészítési idő 30 percNehézség: könnyű

Kezdjük egy klasszikussal, a vaníliással a cupcake krémek sorát, amelyből ráadásul két verziót is mutatunk, és mindegyik úgy 12-14 cupcake ékesítésére lesz elég.

A vaníliás cupcake krém receptje 1

Cupcake krém

Hozzávalók: 250 g mascarpone, 5 ek tej, 2 tk vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor, 200 ml habtejszín, 30 g porcukor

A muffinkrém elkészítésének első lépéseként simára keverjük a mascarponét, a tejet és a vaníliás hozzávalót. Ezután a tejszínt habosra verjük a porcukorral, majd gondosan beleforgatjuk a már elkészített krémbe, és simára dolgozzuk. Ezzel máris kész a vaníliás cupcake krém, már csak habzsákba kell töltenünk, és a feldíszíteni vele a muffint.

  • Cupcake

    Cupcake

    Elkészítési idő 50 percNehézség: közepes

A vaníliás cupcake krém receptje 2

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 0.5 dl tej, 1 ek vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor

A vaj alapú vaníliás cupcake krémmel is finom és szép dekorációt készíthetünk a muffin tetejére. Kezdésként kézimixerrel habosra verjük a vajat, amelyhez aztán hozzáadjuk a porcukor felét, a tejet és a vaníliás cukrot vagy vaníliaaromát. Ezt ugyancsak összedolgozzuk, és fokozatosan hozzákeverjük a maradék porcukrot egészen addig, amíg eléri a nekünk tetsző állagot. A másik vaníliás cupcake krém receptjéhez hasonlóan ezután habzsákba töltjük, hogy aztán kellő ügyességgel feldíszítsük a korábban megsütött, már kihűlt muffinokat.

Színes muffinkrém recept

Cupcake krém

Hozzávalók: 1 dl habtejszín, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor, csipetnyi só, 20 dkg gyümölcs

Ha már a cupcake önmagában a szép kinézet garanciája, akkor igazán fontos, hogy nemcsak az íze, hanem a krém színe is megragadja a figyelmünket. A gyerkőcök egyébként is szeretik a látványos finomságokat, így színes cupcake krémmel garantált lesz a siker.

Ez a recept egyszerre több variációt rejt, hiszen ha szeretnénk természetes módon színessé tenni a muffinkrémünket, célravezető változatos gyümölcsöt használni hozzá. Érdemes szezonálisan választani a cupcake krém alapanyagául: szép rózsaszín-piros színt érhetünk el eperrel, aztán jöhet meggy vagy cseresznye. A sárgát a barack vagy sárgadinnye, netán mangó garantálja, míg a zöld szín érdekében kivi is lehet alapanyag.

A muffindíszítéshez szükséges színes krém elkészítésének azonos a menete. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a leturmixolt gyümölcsöt. Utána a tejszínhabból kemény habot verünk, s végül azt is beleforgatjuk a korábbi krémbe, majd habzsák segítségével díszítjük vele a muffint, és a végén biggyesszünk egy gyümölcsdarabot a cupcake tetejére.

Színes muffinkrémet úgy is készíthetünk, hogy ételfestékkel megszínezzük az vajas vagy mascarponés krémet, és a gyümölcsöktől színes végeredményt is megfejelhetjük szórócukorral.

Fotók: canva.com