Sztrapacska

Egyszerű sztrapacska recept

Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: könnyű

Ugyan Szlovákiában is létezik egy hasonló elnevezésű étel, a kettő nem ugyanaz. Magyarországon ugyanis a sztrapacska nem más, mint egyfajta juhtúrós galuska, amely szintén szlovák eredetre tekint vissza. Alapja igazából a nokedlire hasonlít. Tálaláskor törekedhetünk arra, hogy még jobban feldobjuk az ízvilágát, még pedig szórhatunk rá tepertőt vagy szalonnát, de akár vékonyra szeletelt lilahagymát is.

Sztrapacska

Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

15

perc
Összesen

35

perc

Hozzávalók

  • 35 dkg 35 finomliszt

  • 1 darab 1 tojás

  • 80 dkg 80 burgonya

  • 1 fej 1 vöröshagyma

  • 1,5 dl 1,5 víz

  • 1 kávéskanál 1

  • 15 dkg 15 füstölt szalonna

  • 40 dkg 40 juhtúró

  • 2 dl 2 tejföl

Elkészítés

  • A nokedli állagú tészta elkészítéséhez először megpucoljuk a burgonyát, majd lereszeljük. Miután egy csipet sóval megszórtuk, állni hagyjuk néhány percig. Ezután kinyomkodjuk a levét.
  • Az így kapott krumplit összekeverjük a tojással, aztán a liszttel és annyi vízzel, hogy összeálljon a lágy tészta.
  • Egy fazékba bőven vizet öntünk, felforraljuk, sóval ízesítjük. Ebben főzzük ki a kiszaggatott nokedlit. A szaggatáshoz a kifejezetten erre szolgáló nokedli-szaggatót ajánljuk. Ezt általában a fazékra tudjuk helyezni, így a formára szabott nokedli már rögtön a vízbe pottyan. Gyors munkát igényel, mivel gyorsan, néhány perc alatt megfő.
  • Miután maguktól feljönnek a víz felszínére, hagyjuk még kb. 2 percig, aztán leszűrhetjük. A főzővízből tegyünk félre egy dl-t!
  • Egy serpenyőben megpirítjuk a szalonnát. Miután kivesszük, az engedett zsírjában a kockára vágott hagymát is megpirítjuk. Eztán beletesszük a juhtúrót, s összekeverjük a tejföllel. Felöntjük a nokedli főzővízével. Miután kész a szósz, belekeverjük a sztrapacskát.
  • A pirított szalonnával és lila hagymakarikákkal tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com