Marhapörkölt

Hagyományos marhapörkölt

Elkészítési idő: 3 óra 30 perc Nehézség: közepes

A pörkölt egy tipikusan magyar étel, amelynek több fajtája van attól függően, hogy milyen húsból készítik. A sertéspörkölt mellett talán a marhapörkölt az egyik legközkedveltebb. Köretként hagyományosan tészta, nokedli, főtt burgonya vagy a legklasszikusabb esetben pirított tarhonya kerül mellé. Aki egészségesebbre vágyik, használhat bulgurt vagy quinoát. Természetesen nem hiányozhat mellette az évszaknak megfelelő savanyúság, akár kovászos uborka, cékla vagy uborkasaláta. Az igazán jó pörkölt titka, hogy lassan és nagy edényben kell főzni.

Marhapörkölt

0.0 0 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

3

óra 
Összesen

3

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 3 nagytfejtvöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 kg marhalábszár

  • 1 darab paradicsom

  • 1 darab zöldpaprika

  • 4 evőkanál olaj/zsír

  • só (ízlés szerint)

  • bors (ízlés szerint)

  • 1 csipetnyi darált kömény

  • 2 evőkanál pirospaprika

  • 2 dl víz

Elkészítés

  • Először minden hozzávalót kellőképpen előkészítünk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. Ugyanígy kockára vágjuk a húst, majd a paradicsomot és a paprikát is összedaraboljuk.
  • Ahogyan már említettük, vagy bográcsban vagy egy nagyobb fazékban dolgozunk. Először olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, ezután erre tesszük rá az ízlés szerinti méretekre vágott húst, amelyet néhány percig pörkölünk, ami annyit tesz, hogy megperzseljük a hús minden oldalát, és ezzel lezárjuk a pórusait. Ennek a folyamatnak köszönhetően hívják az így készült ételeket pörköltnek. Vigyázat! Ha a nyers felkockázott húst rögtön vízzel engedjük fel, akkor már abálásról beszélünk és nem pörköltről.
  • Miután a hús már fehéredni látszik, megsózzuk, megborsozzuk, rátesszük a pirospaprikát. Amennyiben a hús nem engedett elég levet, felöntjük egy kis vízzel. Ekkor kerülhet bele a kömény.
  • Mivel érdemes lassan főzni, közepes lángon és gyakori kevergetés mellett kb. 3-4 órát főzzük. Ha kevésnek ítéljük a vizet rajta, még öntünk hozzá.
  • Kb. 2 órás főzés után, azaz félidőben adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát és a fokhagymát, majd továbbfőzzük, amíg megpuhul a hús és összeérnek az ízek. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Kíváncsi vagy, mitől lesz puha és ízletes a marhapörkölt? Kattintsd ide, és tudd meg.

Fotó: canva.com