Hazánkban igen népszerűek a különböző főzelékek. A krumplifőzelékre biztosan mindenki emlékszik a menzás időkből. Fogyaszthatjuk fasírttal vagy sült virslivel.
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
25
percÖsszesen
40
percHozzávalók
70 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
4 dl víz
2 dl tejföl
1,5 dkg finomliszt
só (ízlés szerint)
1 teáskanáltpirospaprika
2 evőkanál majoránna
3 darab babérlevél
Elkészítés
- Először megmossuk és megpucoljuk a krumplit, majd apró darabokra vágjuk.
- Az olajat felhevítjük egy közepes méretű lábasban. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a burgonyát, jól összekeverjük.
- Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a krumplit, utána sóval és majoránnával fűszerezzük. Még beletesszük a babérlevelet, aztán lefedve 25 percig főzzük.
- A tejfölbe belekeverjük a lisztet, jó alaposan kikeverjük még egy kis főzelékből nyert víz segítségével. Fontos, hogy csomómentes legyen, mert az így kapott alappal habarjuk be a főzeléket.
- Ha a krumpli már megpuhult, a fenti keveréket hozzáadjuk, elkeverjük, aztán kis lángon még főzzük néhány percig, amíg kellőképpen besűrűsödik. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com