A paradicsomszósz otthon elkészítve, remek választás lehet tésztákra vagy pizzákra is, de húsok mellé is nagyon jól passzol.
Paradicsomszósz
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
30
percÖsszesen
40
percHozzávalók
1 kilogramm paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregánó
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A paradicsomokat mossuk meg, majd készítsünk egy X alakú bevágást a paradicsomok alján. Helyezzük a paradicsomokat forró vízbe, és hagyjuk őket 1-2 percig, majd vegyük ki őket és helyezzük hideg vízbe. Ezután könnyedén le lehet húzni a paradicsomok héját.
- Finomra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Egy lábasban hevítsünk olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsuk meg, amíg aranyszínűvé válnak.
- Adjuk hozzá a paradicsomokat a lábasba, majd a cukrot, a szárított bazsalikomot és oregánót. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Forraljuk fel a paradicsomos keveréket, majd csökkentsük a lángot, és hagyjuk főni lassú tűzön körülbelül 45 percig, vagy amíg a paradicsomok szétfőnek, és a szósz besűrűsödik.
- Vegyük le a tűzről a lábast, és hagyjuk kissé kihűlni.
- Tegyük a paradicsomszószt turmixgépbe vagy botmixerbe, és pürésítsük simára.
- Visszatesszük a szószt a lábasba, és még egyszer melegítjük. Ha szükséges, ízlés szerint még sózzuk vagy fűszerezzük.
- Tálalhatjuk ízlés szerint, amivel szeretnénk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com