Pizza tészta

Házi kelt pizza tészta

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: közepes

Nagyon sokan szeretjük a pizzát és nagyon sok variációja van ennek az ízletes, olasz ételnek. Mindenképpen jó ha tudjuk, hogyan készíthetjük el az alap tésztáját otthon. Így bármikor megsüthetjük ebédre vagy vacsorára. A tetejére pedig a pizza feltétek sokasága közül választhatunk kedvünkre, legyen az akár hús, akár zöldség.

Pizza tészta

0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

10

perc
Kelesztés

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

Hozzávalók

  • 500 gramm liszt

  • 1 csipet

  • 3,5 dl víz

  • 12 gramm friss élesztő

  • 1 teáskanál cukor

  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  • Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízben, hozzáadjuk a cukrot és az olajat és alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hagyjuk felfutni.
  • Az átszitált lisztet beletesszük egy tálba és elkeverjük benne a sót. Ha felfutott az élesztőt vizünk, hozzáöntjük a lisztes porhoz.
  • Kezdjük el dagasztani addig, ameddig el nem válik a tál oldalától és egyenletes, sima tésztát nem kapunk.
  • Fedjük le és kelesszük duplájára 1 óra alatt.
  • Ha megkelt, lisztezett felületre szedjük ki és szedjük szét 4 felé, gyúrjunk ezekből gombócokat majd újra takarjuk le és körülbelül 30 percig kelesztjük még.
  • Ha letelt a 30 perc, nyújtsuk ki a gombócokat kerek formára (vagy amilyen pizza formát szeretnénk) és pakoljuk meg azokkal a hozzávalókkal, amilyen pizzát szeretnénk enni.
  • 200°-on előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com