Nincs is jobb a házi készítésű kiflinél! Ha az elkészült kifliket nem csak szendvicsként szeretnéd elkészíteni, szívesen ajánljuk máglyarakás receptünket is.
Kifli
Fogás: pékáruKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
6
adagElőkészítés
20
percSütés
30
percKelesztés
1
óra10
percÖsszesen
2
óraHozzávalók
600 gramm liszt
1 evőkanál só
1 darab tojás
4 dl tej
50 gramm vaj
1 evőkanál cukor
3 dkg friss élesztő
Elkészítés
- 2 dl langyos (se nem túl hideg, se nem túl meleg) tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ameddig felfut, a lisztet, sót és cukrot beleöntjük egy tálba.
- Az élesztős tejet beleöntjük, majd a többi tejet is hozzáadva, és addig keverjük ameddig szép, egyenletes tészta nem lesz.
- Hozzáadjuk a vajat (olvasztva) és alaposan összedolgozzuk, ameddig szép sima tészta lesz. Félretesszük és 1 óráig kelesztjük.
- Ha letelt, 6 részre osztjuk és gömbölyű formákat gyúrunk. Ezeket lisztezett felületen laposra, kör alakúra nyújtjuk.
- A kör alakú lapokat 8 szeletre vágjuk, mint egy tortát. A szélesebbik felüknél kezdve elkezdjük feltekerni, majd a végén meg is hajlíthatjuk egy kicsit.
- Egymás mellé rakjuk őket (ne túl közel, mert kelni fog), a tetejükre felvert tojást kenünk. 10 percig kelesztjük még, majd mehet a sütőbe.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha elkészültek, még forró állapotukba megkenjük langyos tejjel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com