A BBQ oldalas egy igazi ínyenc csemege, amely a grillezés kedvelőinek kedvence. A lassan, alacsony hőmérsékleten sütött hús omlós és ízletes, a fűszeres BBQ mártás pedig igazi amerikai ízvilágot csempész az ételbe.
BBQ oldalas
Fogás: főételKonyha: amerikaiNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
3
óraÖsszesen
3
óra20
percHozzávalók
2 kilogramm kilogramm sertésoldalas
2 evőkanál evőkanál barna cukor
1 evőkanál evőkanál füstölt paprika
1 teáskanál teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál teáskanál hagymapor
1 teáskanál teáskanál só
1/2 teáskanál teáskanál cayenne bors
BBQ mártás (kész vagy házi)
Elkészítés
- Keverjük össze a barna cukrot, füstölt paprikát, őrölt fekete borsot, fokhagymaport, hagymaport, sót és cayenne borsot egy tálban. Dörzsöljük be alaposan az oldalast ezzel a keverékkel, majd tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni pár óráig vagy egy éjszakán át.
- Másnap vegyük ki az oldalast a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni körülbelül 30 percig.
- Közben melegítsük el a grillezőt közepes alacsony hőmérsékletre kb. 120-135°C-ra.
- Helyezzük az oldalast a grillre, és fedjük le. Süssük lassan, kb. 2,5-3 órán át, amíg a hús megpuhul és könnyen leválik a csontról. Időnként ellenőrizzük, hogy a hús ne égjen meg, és szükség esetén forgassuk meg.
- Az utolsó 30 percben kenjük be az oldalast bőségesen BBQ mártással és folytassuk a sütést, hogy a mártás karamellizálódjon a húson.
- Amikor az oldalas kész, vegyük le a grillről, és hagyjuk pihenni 10 percig, mielőtt felszeletelnénk.
- Tálaljuk az oldalast friss coleslaw salátával, sült burgonyával vagy akár egy könnyű zöldsalátával. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com