Bableves

Hagyományos bableves kolbásszal

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc Nehézség: közepes

A bableves és azon belül a Jókai bableves a magyar konyha egyik remekműve. Ugyanolyan kiadós, gazdag és jóízű, mint a gulyásleves vagy a babgulyás. A bableves is fogyasztható csipetkével. Elkészíthetjük füstölt csülökkel, ami még laktatósabbá és ízesebbé teszi. Ugyan egy tartalmas és meleg levesről van szó, senki nem mond rá nemet a nyári hónapokban sem.

Bableves

Fogás: leves, egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

2

óra 
Összesen

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 1 fej 1 hagyma

  • 1 doboz 1 leveszöldség vagy

  • 3 db 3 sárgarépa

  • 2 db 2 fehérrépa

  • 25 dkg 25 bab beáztatva előző este

  • 5 dl 5 víz

  • 1 szál 1 kolbász

  • só (ízlés szerint)

  • bors (ízlés szerint)

  • 1 db 1 húsleves kocka

  • Rántáshoz:
  • 2 gerezd 2 fokhagyma

  • 1 csomag 1 petrezselyem

  • ½ evőkanál ½ liszt

  • 2 evőkanál 2 olaj/zsír

  • 1 kávéskanál 1 piros paprika

Elkészítés

  • Főzés előtt beáztatjuk a babot.
  • A sárga- és fehérrépát feldaraboljuk. Ezután elkezdjük főzni a zöldséget húsleves alaplében (pl.: húsleves kockát forró vízben szétfőzünk), a hagymát egészben rakjuk bele. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.
  • Kevés olajon rántást készítünk, amihez szükségünk van még lisztre és piros paprikára, valamint fokhagymával és petrezselyemmel ízesítjük.
  • A kolbászt karikákra vágjuk, a levesbe tesszük, és továbbfőzzük. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: A hüvelyesek fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, mégsem fogyasztunk belőlük annyit, amennyit kellene. Pedig a bab Magyarországon sok helyen megterem, sőt van, aki a saját veteményeskertjében is termeszti. A babot érdemes termelőktől piacon beszerezni, mert a boltban kapható termékek általában nem Magyarországról származnak és nem olyan jó minőségűek.

Fotó: canva.com