Babgulyás

Eredeti babgulyás

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc Nehézség: közepes

A babgulyás az egyik legismertebb magyar étel. Kiadós, gazdag és nagyon jóízű. Csipetkével lesz teljes. Ez a hagyományos fogás nem csak egy leves, hanem egy igazi egytálétel, akár egy hétvégét is feldobhatunk azzal, hogy bográcsban megfőzzük. Leginkább a téli hideg napokon esik jól, de a magyarok, illetve a Magyarországra látogató turisták zöme nyáron is szívesen fogyasztja. Természetesen mindenki hallott már a csülkös babgulyásról, ami a babgulyást csülökkel gazdagítja és méltán vált nagy kedvenccé.

Babgulyás

Fogás: leves, egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

2

óra 
Összesen

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 2 fej 2 hagyma

  • 60 dkg 60 marhalábszár

  • 1 doboz 1 leveszöldség

  • 1 púpozott evőkanál 1 piros paprika

  • 25 dkg 25 bab (beáztatva előző este)

  • 2 evőkanál 2 olaj/zsír

  • 1 evőkanál 1 zöldségfűszer

  • só (ízlés szerint)

  • bors (ízlés szerint)

Elkészítés

  • A főzés előtti este beáztatjuk a babot.
  • Másnap először felkockázzuk a marhalábszárat, felvágjuk a zöldséget.
  • A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd olajon vagy zsíron megdinszteljük.
  • Ezután beletesszük a felkockázott marhalábszárat, s továbbdinszteljük, amíg a hús színe világosabb nem lesz. Mindeközben zöldségfűszert szórunk rá, majd a piros paprikával összekeverjük.
  • Rövid főzés után felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.
  • A babot ekkor már beletehetjük, de a zöldséget csak a félidőhöz közel, kb. 45 perc főzés után tudjuk hozzáadni. A levest további egy órát főzzük.
  • Lehet még beletenni csipetkét vagy tésztát. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com