Zserbó

Nagyi-féle zserbó

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc Nehézség: közepes

A karácsonyi, húsvéti és esküvői ünnepi asztal főszereplője a zserbó. A sárgabaracklekvár, a dió és az étcsoki ízharmóniája teszi különlegessé ezt a klasszikus magyar süteményt. A legenda szerint Gerbeaud Emil cukrászmester alkotta meg. Nem csak a zserbó kapta róla a nevét, hanem a Budapest belvárosában található igen híres cukrászda is. A zserbó azért szintén remek választás az ünnepekre, mert az íze idővel csak jobb lesz, össze kell érnie, ezért nem aznap kell elkészíteni, hanem már hamarabb felkészülhetünk az adott jeles alkalomra.

Zserbó

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

25

perc
Elkészítés

45

perc
Összesen

1

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 35 dkg finomliszt

  • 1 csipet sütőpor

  • 20 dkg vaj

  • 1 darab tojás

  • 1 tojássárgája

  • 5 dkg kristálycukor

  • 1 dl tej

  • 1 csipet

  • 1 dkg élesztő

  • Töltelék:
  • 20 dkg darált dió

  • 10 dkg kristálycukor

  • 15 dkg sárgabaracklekvár

  • Csokoládémáz:
  • 70 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú csokoládéval még finomabb)

  • 1 teáskanál olaj

Elkészítés

  • Először összedolgozzuk az alapanyagokat, azaz egy tálban összemorzsoljuk az élesztőt a cukorral, aztán hozzáadjuk a lisztet, a csipet sütőport, az egész tojást, s a tojássárgáját. Ezután beledolgozzuk a vajat, és összegyúrjuk.
  • Elkészítjük a tölteléket. A diót és a kristálycukrot összekeverjük.
  • Az így kapott tésztát három részre osztjuk, s mindegyikből egy-egy téglalap alakú lapot nyújtunk.
  • Elkezdjük rétegelni a süteményt. Az egyik lapot a tepsi aljába tesszük, majd megkenjük lekvárral, s megszórjuk dióval.
  • Erre helyezzük rá a következő lapot, amit szintén megkenünk sárgabaracklekvárral, majd megszórunk dióval.
  • Rátesszük a harmadik lapot, majd villával megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
  • Miután kihűlt, bevonjuk a tetejét csokoládémázzal. Gőzfürdő felett egy fémtálban felolvasztjuk a csokoládét, amibe egy teáskanál olajat teszünk. Az így kapott mázzal megkenjük a zserbó tetejét.
  • Amikor megdermedt a csokoládébevonat, kis szeletekre vágjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com