A zöldségleves egy igazi klasszikus a levesek körében. Általában mindent könnyen beszerezhetünk hozzá és az elkészítése is hamar megvan, az eredmény pedig egy ízletes, zöldségekkel teli fogás.
Zöldségleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óra5
percHozzávalók
2 darab sárgarépa
2 darab fehérrépa
1 darab zeller
1 darab hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab karalábé
1 darab burgonya
1 bögre zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
1 darab babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban hevítsünk olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre, kb. 5 percig.
- Keverjük hozzá a felkockázott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és burgonyát a lábasba. Pároljuk a zöldségeket néhány percig, amíg enyhén megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a zöldborsót, babérlevelet, őrölt köményt és pirospaprikát a lábasba. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Öntsük fel a zöldségeket vízzel, hogy ellepje őket teljesen. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük lassú tűzön kb. 40-50 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Ha szeretnénk krémesebb állagot elérni, használjunk botmixert vagy krumplinyomót a zöldségek pürésítéséhez.
- Tálaláskor szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com