A zöldséges krumplileves egy ízletes és tápláló fogás, amely tökéletes választása lehet egy könnyű ebéd vagy akár vacsora elkészítéséhez is. A zöldségek miatt szuper immunerősítő is lehet!
Zöldséges krumplileves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
4 darab krumpli
2 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
1 darab zeller
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
1 liter zöldségalaplé vagy víz
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1/2 bögre tejföl vagy növényi tejföl alternatíva (opcionális)
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olíva olajat vagy vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, kb. 5 percig.
- Keverjük hozzá a felkockázott krumplit, sárgarépát, fehérrépát és zellert a lábasba. Pároljuk a zöldségeket néhány percig, amíg enyhén megpuhulnak.
- Adjuk hozzá az őrölt köményt és a pirospaprikát a lábasba, majd keverjük össze a zöldségekkel. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Öntsük fel a zöldségeket zöldség alaplével vagy vízzel. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük lassú tűzön kb. 30-40 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Ha szeretnénk krémesebb állagot elérni, használjunk botmixert vagy krumplinyomót a zöldségek pürésítéséhez.
- Tálaláskor díszítsük friss aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel, és opcionálisan adjunk hozzá egy kanál tejfölt vagy növényi tejföl alternatívát. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com