A zellerpüré egy finom és egészséges fogás, amit egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult elkészíteni! Magas vitamintartalma miatt is jó választás lehet és helyettesíthetjük vele a krumplipürét is akár.

Zellerpüré
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
20
percÖsszesen
40
percHozzávalók
1 kilogramm zeller
2 evőkanál vaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 bögre zöldségalaplé vagy víz
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1/2 bögre tejszín vagy növényi tejszín alternatíva (opcionális)
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban forraljunk fel vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert. Főzzük a zellert addig, amíg puhává válik, kb. 10-15 percig. Szűrjük le a zellert, majd tegyük félre.
- Egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, kb. 5 percig.
- Keverjük hozzá a főtt zellert a lábasba, majd öntsük fel zöldség alaplével vagy vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük lassú tűzön kb. 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Amikor a zeller megpuhult és besűrűsödött a folyadék, vegyük le a tűzről. Használjunk botmixert vagy krumplinyomót a zeller pépesítéshez. Ha szeretnénk krémesebb állagot elérni, adjunk hozzá tejszínt vagy növényi tejszín alternatívát, majd keverjük el.
- Tálaláskor megszórhatjuk a zellerpürét friss aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com