Vöröslencse főzelék

Gyors vöröslencse főzelék

Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: könnyű

A lencse főzelékről elsőre mindenkinek a hagyományos, az év első napján fogyasztott lencse főzelék jut az eszébe, azonban van egy másik társa, a vöröslencse főzelék ami ugyanannyira ízletes és laktató, de mégis egy újdonságot tehetünk az asztalra!

Vöröslencse főzelék

Vöröslencse főzelék

0.0 0 szavazat
Fogás: főzelékKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

50

perc

Hozzávalók

  • 1 bögre vöröslencse

  • 1 fej hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál paradicsompüré

  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

  • 4 bögre zöldségalaplé vagy víz

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

  • Mossuk át alaposan a vöröslencsét, majd tegyük félre.
  • Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, kb. 5 percig.
  • Keverjük hozzá a paradicsompürét és az őrölt pirospaprikát, majd pirítsuk őket néhány másodpercig az olajban.
  • Adjuk hozzá a vöröslencsét és a zöldség alaplevet vagy vizet a lábasba. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük lassú tűzön kb. 30-40 percig, amíg a lencse megpuhul.
  • Amikor a vöröslencse megfőtt és besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük el, hogy a vaj szépen elolvadjon és krémesítse a főzeléket.
  • Tálaláskor meg szórhatjuk a vöröslencse főzeléket friss aprított petrezselyemmel vagy kaporral. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com