A vörösboros marhaszelet egy igazán ízletes és laktató fogás, amely a hosszú, lassú főzés során válik igazán omlóssá. Ez a klasszikus étel tökéletes választás egy hétvégi családi ebédhez vagy egy ünnepi alkalomra.
Vörösboros marhaszelet
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
2
óraÖsszesen
2
óra20
percHozzávalók
800 gramm marhaszelet (pl.: lapocka vagy szegy)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
300 ml száraz vörösbor
200 ml marhaalaplé vagy víz
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál majoranna
2 darab babérlevél
2 evőkanál olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál liszt
Elkészítés
- A marhaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és a húst mindkét oldalán süssük meg röviden, amíg aranybarna nem lesz. Ezután vegyük ki, és tegyük félre.
- Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a paradicsompürét, majoránnát és babérlevelet, és pirítsuk még néhány percig.
- Öntsük hozzá a vörösbort, és főzzük, amíg a bor mennyisége felére nem csökken. Ezután adjuk hozzá az alaplevet vagy vizet.
- Tegyük vissza a húst a serpenyőbe, fedjük le, és lassú tűzön főzzük körülbelül 1,5-2 órán át, amíg a hús megpuhul és az ízek összeérnek.
- Amikor a hús megpuhult, vegyük ki a serpenyőből, és ha szükséges, sűrítsük be a mártást.
- Tálaljuk főtt burgonyával vagy friss kenyérrel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com