A vegán túrógombóc egy ízletes és tápláló desszert, mely tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. Ez a recept egy vegán változatot kínál a hagyományos túrógombócból, amely kizárólag növényi alapanyagokból készül.
Túrógombóc
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraHűtési idő
1
óraÖsszesen
2
óra20
percHozzávalók
250 gramm köles
2 bögre növényi alapú tej
3 kiskanál juharszirup vagy agave szirup
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
zsemlemorzsa
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a kölest, majd szűrjük le.
- Egy lábasban forraljuk fel a mandulatejet közepes lángon.
- Adjuk hozzá a kölest és a csipet sót a forró mandulatejhez, majd keverjük össze.
- Főzzük a kölest alacsony lángon, fedő alatt, amíg megpuhul, és felszívja a mandulatejet. Ez általában kb. 15-20 percet vesz igénybe.
- Ha a köles megfőtt és a mandulatejet felszívta, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
- Amikor a köles már langyos, adjuk hozzá a juharszirupot vagy agavé szirupot, valamint a vaníliát. Alaposan keverjük össze, hogy a szirup és a vanília egyenletesen eloszoljon a kölesben.
- Hűtsük le a köles tölteléket a hűtőben legalább 30 percig, hogy könnyebben formázható legyen.
- Miután a töltelék kihűlt, formázzunk belőle gombócokat, majd hempergessük meg zsemlemorzsában.
- Helyezzük a gombócokat egy tálba, majd tegyük őket vissza a hűtőbe legalább 30 percre, hogy megszilárduljanak. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com