A túrós pite egy könnyen elkészíthető és ízletes desszert. A krémes túrós töltelék és a morzsás tészta tökéletes párosítása.
Túrós pite
Adag
8
adagElőkészítés
25
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óra5
percHozzávalók
- A tésztához:
250 gramm 250 liszt
125 gramm 125 vaj
1 darab 1 tojás
1 evőkanál 1 víz
teáskanál só
- A töltelékhez:
500 gramm 500 túró
2 darab 2 tojás
100 gramm 100 cukor
1 csomag 1 vaníliás cukor
1 darab 1 citrom reszelt héja
1 evőkanál 1 vanília pudingpor
2 evőkanál 2 tejföl
50 gramm 50 vaj
Elkészítés
- Először készítsük el a pite tésztát. A lisztet és a hideg vajat morzsás állagúvá dolgozzuk össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást, a hideg vizet és a sót, majd gyúrjuk össze a tésztát. Tekerjük folpackba, majd hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 30 percig.
- Közben készítsük el a túrótölteléket. Egy tálban keverjük össze a túrót, tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, vanília pudingport vagy búzadarát, tejfölt és a felolvasztott vajat. Keverjük el alaposan, hogy homogén krémet kapjunk.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Nyújtsuk ki a tésztát, majd rakjuk egy 26 cm-es piteformába, úgy hogy az oldalára is jusson tészta. Vágjuk le a felesleget.
- Öntsük a túrótölteléket a tészta alapba.
- Süssük a pitét előmelegített sütőben 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz és a töltelék megdermedt.
- Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk porcukorral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com