Túrógombóc

Az elronthatatlan túrógombóc receptje

Elkészítési idő: 3 óra 30 perc Nehézség: könnyű

Talán meglepő, hogy Magyarországon a túrógombóc nem csak desszertként, hanem főételként is megállja a helyét. A gombócok különböző ízesítésben léteznek a magyar konyhában, a túrógombóc a szilvásgombóc mellett a legnépszerűbb változat. A túrógombócot általában a nagymamákhoz kötjük, ezért a klasszikus receptek tőlük származnak. Ezeken újíthatunk is, ami a tálalást vagy a prézli ízesítését illeti.

Túrógombóc

0.0 0 szavazat
Fogás: desszert, gombócKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

20

perc
Pihentetés

3

óra 
Összesen

3

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 50 dkg túró

  • 3 db tojás

  • 1 bögre búzadara

  • 1 teáskanál só

  • 10 dkg zsemlemorzsa

  • 2 evőkanál olaj/zsír

  • 1 kis pohár tejföl

  • porcukor

Elkészítés

  • Először a túrót villával összetörjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, a búzadarát és a csipetnyi sót.
  • Ezután hűtőben néhány óráig pihentetjük, mert a búzadarának időre van szüksége, hogy megdagadjon.
  • Vizet forralunk, amelybe egy kiskanálnyi sót teszünk.
  • Vizes kézzel gombócokat formálunk, amelyeket a forró vízbe teszünk. Kb. 5-10 perc alatt a gombócok méretétől függően készre főzzük. Akkor vehetjük ki őket, amikor maguktól feljönnek a víz felszínére.
  • A gombócokat leszűrjük és félretesszük, amíg elkészül a zsemlemorzsa, amibe beleforgatjuk.
  • Forró serpenyőben vajat, olajat vagy zsírt olvasztunk, majd aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ebbe forgatjuk az elkészült gombócokat.
  • Tejföllel és porcukorral tálalhatjuk.
  • Tipp: Érdemes kivárni a pihentető időt, hogy később ne főjjön szét a túrógombóc. Nem csak zsemlemorzsába, hanem darába is lehet forgatni. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com