A töltött paprika általában nagymamák receptje alapján minden magyar családnál hagyományos étel. Leginkább a nyári hónapok nagy kedvence, hiszen akkor juthatunk könnyedén friss alapanyagokhoz.
Töltött paprika
Fogás: egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óra10
percÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg darált hús (sertés)
8 db paprika
4 maroknyi rizs
1 evőkanál olaj/zsír
1 db tojás
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
2 teáskanál pirospaprika
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál liszt
1 liter víz
Elkészítés
- Először a vöröshagymát megpucoljuk, majd felkockázzuk, majd forró olajon üvegesre dinszteljük.
- Elkészítjük a tölteléket. Ehhez szükségünk lesz a darált húsra, a rizsre, a tojásra, sóra, borsra, valamint a megdinsztelt vöröshagymára. Az alapanyagokat összekeverjük, továbbá fokhagymával ízesítjük, majd gombócokat formálunk belőle.
- Megmossuk a paprikákat, kicsumázzuk és beletöltjük az előzetesen megformált gombócokat.
- Egy nagy fazékban olajat hevítünk, amibe beletesszük a lisztet, aztán hozzákeverjük a piros paprikát. Felöntjük vízzel, és belekeverjük a sűrített paradicsomot.
- Sóval és borssal ízesítjük, utána belehelyezzük a paprikákat, kb. 1 órán keresztül készre főzzük. Tipp: Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni.
Megjegyzések
- Friss kenyérrel és tejföllel megbolondítva, sőt friss petrezselyemmel megszórva is tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com