Tökfőzelék

Hagyományos tökfőzelék recept

Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: könnyű

Hazánkban igen népszerűek a különböző főzelékek. A tökfőzelék egyik legfontosabb eleme a kapor, hiszen pontosan ez a fűszer adja meg jellegzetes ízét. Fogyasztható hidegen és melegen is, így télen-nyáron egyaránt.

Tökfőzelék

0.0 0 szavazat
Fogás: főzelékKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

15

perc
Összesen

25

perc

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1,5 evőkanál finomliszt

  • 1 kg gyalult tök

  • 3 dkg vaj

  • 1,5 dl víz

  • 1,5 dl tej

  • 1,5 dl tejföl

  • só és bors (ízlés szerint)

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • 1 csokor kapor

Elkészítés

  • Miután a vöröshagymát megpucoltuk, apró kockákra vágjuk. A kaprot is felaprítjuk.
  • A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Ezután beleszórjuk a pirospaprikát és a kapor egy részét, aztán a tököt, végül felöntjük a tejjel és vízzel.
  • Miután ízlés szerint sóval és borssal fűszereztük, alaposan összekeverjük, majd lefedve 15 percig főzzük.
  • A tejfölbe belekeverjük a lisztet, jó alaposan kikeverjük még egy kis főzelékből nyert víz segítségével. Fontos, hogy csomómentes legyen, mert az így kapott alappal habarjuk be a főzeléket.
  • Hozzáadjuk a maradék kaprot, megkeverjük, aztán összeforraljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com