A tojásleves kicsit vissza repíthet mindenkit a gyerekkorba, hiszen a menzás ételek között is gyakran szerepelt ez a nagyon egyszerű, mégis szuper finom leves!
Tojásleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
6 darab tojás
1 liter vagy húsleves alaplé
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj vagy olaj
1 evőkanál liszt
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy közepes lábasban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, kb. 5 percig.
- Szórjuk rá a lisztet a hagymára, majd keverjük össze, hogy egy könnyű rántást képezzünk. Pároljuk további 1-2 percig, hogy a liszt kissé megpiruljon.
- Lassan öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy húsleves alaplevet a lábasba, folyamatosan keverve, hogy elkerüljük a csomók képződését. Hozzunk a leveshez ízlés szerint sót és frissen őrölt fekete borsot.
- Hozzunk a leveshez egy kis vizet és forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd főzzük további 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Közben készítsünk tojásos galuskát. Vágjuk fel a tojásokat egy tálba, majd keverjük fel őket egy villa segítségével, hogy a fehérje és a sárgája összekeverednek. Adjunk hozzá egy csipet sót.
- Egy forró, sós vízzel teli lábasban készítsünk galuskát. Kanalazzuk be a tojásos masszát kis galuskákká, majd főzzük őket addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrjük le, majd öblítsük le hideg vízzel.
- Amikor a leves elkészült, adjuk hozzá a tojásos galuskákat. Főzzük még 2-3 percig, hogy a galuskák átmelegedjenek.
- Tálaláskor szórjuk meg a tojásleves tetejét friss petrezselyemmel, és azonnal fogyasszuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com