A tejes pite egy igazi klasszikus édesség. A krémes, vaníliás töltelék és a ropogós tészta tökéletes összhangban vannak, és bármilyen alkalomra ideális desszert.
Tejes pite
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
8
adagElőkészítés
15
percElkészítés
45
percHűtési idő
30
percÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
- Tésztához:
200 gramm liszt
100 gramm vaj
50 gramm porcukor
1 darab tojássárgája
1 csipet só
- Töltelékhez:
500 ml tej
100 gramm cukor
1 csomag vaníliás cukor
40 gramm búzadara
2 darab tojássárgája
1 darab tojásfehérje a tetejére
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
- A töltelékhez a tejet forraljuk fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a búzadarát és főzzük sűrűre, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- A tészta 2/3-át nyújtsuk ki, és helyezzük egy kivajazott, kilisztezett piteformába. A kihűlt krémet keverjük simára a tojássárgákkal, és öntsük a tésztára.
- A maradék tésztából készítsünk csíkokat, és helyezzük rácsos mintázatban a töltelékre (ez opcionális).
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és kenjük a tészta tetejére.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára kb. 45 perc alatt.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com