Tejes pite

Hagyományos tejes pite

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: könnyű

A tejes pite egy igazi klasszikus édesség. A krémes, vaníliás töltelék és a ropogós tészta tökéletes összhangban vannak, és bármilyen alkalomra ideális desszert.

Tejes pite

Tejes pite

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

8

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

45

perc
Hűtési idő

30

perc
Összesen

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 200 gramm liszt

  • 100 gramm vaj

  • 50 gramm porcukor

  • 1 darab tojássárgája

  • 1 csipet

  • Töltelékhez:
  • 500 ml tej

  • 100 gramm cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 40 gramm búzadara

  • 2 darab tojássárgája

  • 1 darab tojásfehérje a tetejére

Elkészítés

  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
  • A töltelékhez a tejet forraljuk fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a búzadarát és főzzük sűrűre, közben folyamatosan kevergessük. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  • A tészta 2/3-át nyújtsuk ki, és helyezzük egy kivajazott, kilisztezett piteformába. A kihűlt krémet keverjük simára a tojássárgákkal, és öntsük a tésztára.
  • A maradék tésztából készítsünk csíkokat, és helyezzük rácsos mintázatban a töltelékre (ez opcionális).
  • A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és kenjük a tészta tetejére.
  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára kb. 45 perc alatt.
  • Hagyjuk kicsit kihűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com