A tárkonyos lencseleves egy igazán ízletes és tápláló fogás. A tárkony frissessége és az aromás fűszerek tökéletesen kiegészítik a lencse ízét.
Lencseleves
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
250 gramm barna lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab sárgarépa
1 darab zellergumó
2 evőkanál olaj
1,5 liter víz
2 teáskanál szárított tárkony
1 teáskanál füstölt pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 darab babérlevél
1 evőkanál almaecet
Elkészítés
- Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pároljuk őket néhány percig, amíg megpuhulnak.
- Szórjuk hozzá a sárgarépát és a zellert, és főzzük további 5 percig, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a lencsét, a vizet vagy alaplevet, a tárkonyt, a pirospaprikát, a babérlevelet, sót és borsot.
- Fedjük le a fazekat, és főzzük a levest kis lángon körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul. Amennyiben szükséges, közben pótoljuk a vizet, hogy a leves ne sűrűsödjön be túlságosan.
- Amikor a leves kész, távolítsuk el a babérlevelet, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés ecetet a frissesség érdekében.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
- A tárkonyos lencseleves kiválóan illik friss, ropogós kenyérrel vagy pár szelet pirítóssal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com