Szlovén bableves

Szlovén bableves

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A szlovén bableves, más néven “jota”, egy gazdag és ízletes fogás, amely a szlovén konyha egyik jellegzetes étele.

Szlovén bableves

Szlovén bableves

0.0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: szlovénNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 250 gramm száraz bab

  • 200 gramm savanyú káposzta

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 150 gramm füstölt szalonna

  • 2 darab burgonya

  • 1 teáskanál pirospaprika

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • 1 darab babérlevél

  • 2 evőkanál olaj

  • víz

Elkészítés

  • Egy nagy fazékban hevítsünk olajat, és pirítsuk meg benne a vöröshagymát és a fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek. Adjuk hozzá a füstölt szalonnát vagy kolbászt, és pirítsuk néhány percig.
  • Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, majd azonnal adjuk hozzá a beáztatott és lecsepegtetett babot, a savanyú káposztát vagy tormát, a kockára vágott burgonyát, a babérlevelet, sót és borsot. Öntsünk rá annyi vizet vagy alaplevet, hogy bőven ellepje az összetevőket.
  • Fedő alatt, mérsékelt lángon főzzük, amíg a bab és a burgonya megpuhul, körülbelül 1 óra. Időnként keverjük meg, és szükség esetén adjunk hozzá több vizet vagy alaplevet, hogy a leves ne sűrűsödjön be túlságosan.
  • Amikor a leves kész, ízlés szerint állíthatjuk be a só és bors mennyiségét. Tálalás előtt hagyjuk állni néhány percig.
  • Tálaljuk forrón, friss kenyérrel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com