A szlovén bableves, más néven “jota”, egy gazdag és ízletes fogás, amely a szlovén konyha egyik jellegzetes étele.
Szlovén bableves
Fogás: levesKonyha: szlovénNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
250 gramm száraz bab
200 gramm savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
150 gramm füstölt szalonna
2 darab burgonya
1 teáskanál pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 darab babérlevél
2 evőkanál olaj
víz
Elkészítés
- Egy nagy fazékban hevítsünk olajat, és pirítsuk meg benne a vöröshagymát és a fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek. Adjuk hozzá a füstölt szalonnát vagy kolbászt, és pirítsuk néhány percig.
- Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, majd azonnal adjuk hozzá a beáztatott és lecsepegtetett babot, a savanyú káposztát vagy tormát, a kockára vágott burgonyát, a babérlevelet, sót és borsot. Öntsünk rá annyi vizet vagy alaplevet, hogy bőven ellepje az összetevőket.
- Fedő alatt, mérsékelt lángon főzzük, amíg a bab és a burgonya megpuhul, körülbelül 1 óra. Időnként keverjük meg, és szükség esetén adjunk hozzá több vizet vagy alaplevet, hogy a leves ne sűrűsödjön be túlságosan.
- Amikor a leves kész, ízlés szerint állíthatjuk be a só és bors mennyiségét. Tálalás előtt hagyjuk állni néhány percig.
- Tálaljuk forrón, friss kenyérrel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com