Szalagos fánk

Szalagos fánk

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: közepes

A szalagos fánk egy klasszikus édesség, amelynek látványa és íze egyaránt elbűvölő. A finom, puha tészta és a ropogósra sütött külső réteg kombinációja igazi ízélmény. 

Szalagos fánk

Szalagos fánk

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Kelesztési idő

40

perc
Összesen

2

óra 

Hozzávalók

  • 250 ml tej

  • 25 gramm élesztő

  • 500 gramm liszt

  • 50 gramm cukor

  • 1 csipet

  • 2 darab tojás

  • 50 gramm vaj

  • 1 darab citrom reszelt héja

  • olaj a sütéshez

  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  • Melegítsük fel a tejet langyosra, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni pár percig, amíg felfut.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepén.
  • Öntsük a felfutott élesztőt a mélyedésbe, majd adjuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a citromhéjat. Gyúrjuk össze alaposan, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapunk.
  • Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 30-40 percig, amíg a tészta duplájára nő.
  • Közben melegítsünk olajat egy mély serpenyőben közepes hőfokon.
  • Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Használjunk egy kerek pogácsa kiszúró formát vagy egy poharat, hogy kiszúrjuk a fánkokat.
  • Tegyük a fánkokat a forró olajba, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára. A sütési idő kb. 2-3 perc per oldal.
  • A kisült fánkokat szedjük ki a serpenyőből, és helyezzük őket papírtörlőre, hogy felszívja az olajat.
  • Még melegen szórjuk meg bőségesen porcukorral, és tálaljuk azonnal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com