A szalagos fánk egy klasszikus édesség, amelynek látványa és íze egyaránt elbűvölő. A finom, puha tészta és a ropogósra sütött külső réteg kombinációja igazi ízélmény.
Szalagos fánk
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
10
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraKelesztési idő
40
percÖsszesen
2
óraHozzávalók
250 ml tej
25 gramm élesztő
500 gramm liszt
50 gramm cukor
1 csipet só
2 darab tojás
50 gramm vaj
1 darab citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
porcukor a díszítéshez
Elkészítés
- Melegítsük fel a tejet langyosra, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni pár percig, amíg felfut.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepén.
- Öntsük a felfutott élesztőt a mélyedésbe, majd adjuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a citromhéjat. Gyúrjuk össze alaposan, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapunk.
- Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 30-40 percig, amíg a tészta duplájára nő.
- Közben melegítsünk olajat egy mély serpenyőben közepes hőfokon.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Használjunk egy kerek pogácsa kiszúró formát vagy egy poharat, hogy kiszúrjuk a fánkokat.
- Tegyük a fánkokat a forró olajba, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára. A sütési idő kb. 2-3 perc per oldal.
- A kisült fánkokat szedjük ki a serpenyőből, és helyezzük őket papírtörlőre, hogy felszívja az olajat.
- Még melegen szórjuk meg bőségesen porcukorral, és tálaljuk azonnal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com