Svéd fahéjas csiga

Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbullar

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: közepes

A svéd fahéjas csiga, vagy “kanelbullar”, Svédország egyik legkedveltebb süteménye. Ez a fűszeres, édes finomság tökéletes kísérője egy csésze kávénak vagy teának, és remek választás lehet reggelire vagy uzsonnára.

Svéd fahéjas csiga

Svéd fahéjas csiga

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: svédNehézség: közepes
Adag

12

darab
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

30

perc
Kelesztési idő

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 500 gramm finomliszt

  • 250 ml tej

  • 75 gramm cukor

  • 75 gramm vaj

  • 25 gramm friss élesztő

  • 0,5 teáskanál

  • 1 teáskanál őrölt kardamom

  • A töltelékhez:
  • 100 gramm puha vaj

  • 50 gramm cukor

  • 2 evőkanál őrölt fahéj

  • A tetejére:
  • 1 darab tojás

  • kristálycukor

Elkészítés

  • A tejet melegítsük fel, majd oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a kardamomot és a vajat.
  • Keverjük hozzá a lisztet, és dagasszuk sima, rugalmas tésztává. Fedjük le, és hagyjuk kelni 1 órán át, vagy amíg duplájára nem kel.
  • A töltelékhez keverjük össze a puha vajat, a cukrot és a fahéjat.
  • Nyújtsuk ki a megkelt tésztát kb. 40×50 cm-es téglalappá. Kenjük meg a fahéjas vajas keverékkel.
  • Tekercseljük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, majd vágjuk kb. 3 cm vastag szeletekre.
  • Helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk őket még 30 percig kelni.
  • Kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg gyöngycukorral vagy kristálycukorral.
  • Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 10-15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Tálaljuk melegen. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com