A svéd fahéjas csiga, vagy “kanelbullar”, Svédország egyik legkedveltebb süteménye. Ez a fűszeres, édes finomság tökéletes kísérője egy csésze kávénak vagy teának, és remek választás lehet reggelire vagy uzsonnára.
Svéd fahéjas csiga
Fogás: desszertKonyha: svédNehézség: közepes
Adag
12
darabElőkészítés
30
percElkészítés
30
percKelesztési idő
1
óra30
percÖsszesen
2
óra30
percHozzávalók
- A tésztához:
500 gramm finomliszt
250 ml tej
75 gramm cukor
75 gramm vaj
25 gramm friss élesztő
0,5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt kardamom
- A töltelékhez:
100 gramm puha vaj
50 gramm cukor
2 evőkanál őrölt fahéj
- A tetejére:
1 darab tojás
kristálycukor
Elkészítés
- A tejet melegítsük fel, majd oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a kardamomot és a vajat.
- Keverjük hozzá a lisztet, és dagasszuk sima, rugalmas tésztává. Fedjük le, és hagyjuk kelni 1 órán át, vagy amíg duplájára nem kel.
- A töltelékhez keverjük össze a puha vajat, a cukrot és a fahéjat.
- Nyújtsuk ki a megkelt tésztát kb. 40×50 cm-es téglalappá. Kenjük meg a fahéjas vajas keverékkel.
- Tekercseljük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, majd vágjuk kb. 3 cm vastag szeletekre.
- Helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk őket még 30 percig kelni.
- Kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg gyöngycukorral vagy kristálycukorral.
- Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 10-15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Tálaljuk melegen. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com