A sütőtökös pite a hűvösebb időszakok egyik legnépszerűbb desszertje. Gazdag ízvilággal és omlós tésztájával tökéletes kiegészíti a sütőtök ízét.
Sütőtökös pite
Fogás: desszertKonyha: amerikaiNehézség: közepes
Adag
8
adagElőkészítés
30
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óra15
percHozzávalók
- A tésztához:
250 gramm liszt
125 gramm vaj
2 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
1 csipet só
- Töltelékhez:
500 gramm sütőtök püré
200 ml tejszín
2 darab tojás
150 gramm kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szerecsendió
0,5 teáskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál só
1 kávéskanál vanília kivonat
Elkészítés
- A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral egy nagy tálban. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze az ujjainkkal, amíg a keverék morzsás állagú lesz.
- Adjuk hozzá a hideg vizet addig, ameddig a tészta össze nem áll. Formáljuk gombóccá és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
- Ezalatt az idő alatt készítsük el a krémet. Egy tálban keverjük össze a sütőtök pürét, a tejszínt, a tojásokat, a kristálycukrot, a szerecsendiót, a gyömbért, a sót és a vaníliát.
- A kész tésztalapot helyezzük egy piteformába és szurkáljuk meg az alját.
- Öntsük bele a sütőtökös krémet és 200°C fokon előmelegített sütőben süssük 45 percig.
- Ha kihűlt, tálaljuk tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com