Sóskafőzelék

Hagyományos sóskafőzelék

Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: könnyű

A sóska főzelék egy tápláló étel, a magyar konyha egyik kedvelt fogása. Karakteres íze és zamatos zöld levelei igazi különlegességet adnak ennek a főzeléknek. Könnyű elkészíteni, és tökéletes választás a sóska szezonjában.

Sóskafőzelék

Sóskafőzelék

0.0 0 szavazat
Fogás: főzelékKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

40

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm friss sóska

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 evőkanál liszt

  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj

  • 500 ml zöldségalaplé vagy húsleves

  • 200 ml tejföl vagy tej

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • A friss sóska leveleit válogassuk át, mossuk meg alaposan, majd távolítsuk el a vastagabb szárakat. Vágjuk fel a leveleket kisebb darabokra.
  • Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjunk hozzá apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a sóska leveleit, és pirítsuk őket néhány percig, amíg összeesnek és a levelek megpuhulnak.
  • Szórjuk rá a lisztet a sóska-leves keverékére, és keverjük jól össze. Ez a lépés segít sűríteni a főzeléket.
  • Lassan öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy húslevest a lábasba, és keverjük össze a sóska és a lé alapos felforrásáig. Főzzük közepes lángon 10-15 percig, amíg a sóska teljesen megpuhul.
  • Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy pürésítsd a sóskafőzeléket. Adjuk hozzá a tejfölt vagy tejet, és keverjük jól össze.
  • Visszatéve a lábast a tűzre, melegítsük fel a főzeléket közepes hőmérsékleten, és főzzük további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  • Kínáljuk a sóskafőzeléket friss kenyérrel vagy főtt tojással. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com