A sóska főzelék egy tápláló étel, a magyar konyha egyik kedvelt fogása. Karakteres íze és zamatos zöld levelei igazi különlegességet adnak ennek a főzeléknek. Könnyű elkészíteni, és tökéletes választás a sóska szezonjában.
Sóskafőzelék
Fogás: főzelékKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
30
percÖsszesen
40
percHozzávalók
500 gramm friss sóska
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
500 ml zöldségalaplé vagy húsleves
200 ml tejföl vagy tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A friss sóska leveleit válogassuk át, mossuk meg alaposan, majd távolítsuk el a vastagabb szárakat. Vágjuk fel a leveleket kisebb darabokra.
- Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjunk hozzá apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a sóska leveleit, és pirítsuk őket néhány percig, amíg összeesnek és a levelek megpuhulnak.
- Szórjuk rá a lisztet a sóska-leves keverékére, és keverjük jól össze. Ez a lépés segít sűríteni a főzeléket.
- Lassan öntsük hozzá a zöldség alaplevet vagy húslevest a lábasba, és keverjük össze a sóska és a lé alapos felforrásáig. Főzzük közepes lángon 10-15 percig, amíg a sóska teljesen megpuhul.
- Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy pürésítsd a sóskafőzeléket. Adjuk hozzá a tejfölt vagy tejet, és keverjük jól össze.
- Visszatéve a lábast a tűzre, melegítsük fel a főzeléket közepes hőmérsékleten, és főzzük további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Kínáljuk a sóskafőzeléket friss kenyérrel vagy főtt tojással. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com