A sós karamell egy sokoldalú desszertöntet, amelyet számos édességhez használhatunk, de szuper lehet fagylaltok tetejére is. A karamell édeskés ízét tökéletesen kiegészíti a sós íz.
Sós karamell
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
30
percÖsszesen
50
percHozzávalók
200 gramm cukor
100 ml víz
100 ml tejszín
50 gramm vaj
0,5 teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban melegítsük fel a cukrot közepes lángon, anélkül hogy hozzáadnánk bármilyen folyadékot. Figyeljünk rá, hogy ne keverjük meg, csak rázzuk meg időnként a lábast, hogy egyenletesen olvadjon el a cukor.
- Amikor a cukor teljesen elolvadt és arany színűvé válik, óvatosan adjuk hozzá a vizet. Legyünk óvatosak, mert a forró karamellre való víz hozzáadásával forró gőz keletkezhet.
- Adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Vigyázzunk, mert a keverék felforrhat és habzani kezdhet. Keverjük el alaposan, amíg a karamell és a tejszín jól összeolvad, és egy selymes textúrát kap.
- Vegyük le a lábast a tűzhelyről, és keverjük hozzá a sót. Adhatunk hozzá vanília kivonatot is, hogy tovább fokozzuk az ízét, de ez opcionális.
- Hagyjuk kihűlni az öntetet a lábasban, majd töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe vagy tálalóedénybe. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com