Sós karamell

Házi sós karamell

Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: könnyű

A sós karamell egy sokoldalú desszertöntet, amelyet számos édességhez használhatunk, de szuper lehet fagylaltok tetejére is. A karamell édeskés ízét tökéletesen kiegészíti a sós íz.

Sós karamell

Sós karamell

0.0 0 szavazat
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

30

perc
Összesen

50

perc

Hozzávalók

  • 200 gramm cukor

  • 100 ml víz

  • 100 ml tejszín

  • 50 gramm vaj

  • 0,5 teáskanál

  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)

Elkészítés

  • Egy közepes méretű lábasban melegítsük fel a cukrot közepes lángon, anélkül hogy hozzáadnánk bármilyen folyadékot. Figyeljünk rá, hogy ne keverjük meg, csak rázzuk meg időnként a lábast, hogy egyenletesen olvadjon el a cukor.
  • Amikor a cukor teljesen elolvadt és arany színűvé válik, óvatosan adjuk hozzá a vizet. Legyünk óvatosak, mert a forró karamellre való víz hozzáadásával forró gőz keletkezhet.
  • Adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Vigyázzunk, mert a keverék felforrhat és habzani kezdhet. Keverjük el alaposan, amíg a karamell és a tejszín jól összeolvad, és egy selymes textúrát kap.
  • Vegyük le a lábast a tűzhelyről, és keverjük hozzá a sót. Adhatunk hozzá vanília kivonatot is, hogy tovább fokozzuk az ízét, de ez opcionális.
  • Hagyjuk kihűlni az öntetet a lábasban, majd töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe vagy tálalóedénybe. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com