A skót tojás egy hagyományos skót étel, amelyben a főtt tojásé és a húsé a főszerep. Könnyű elkészíteni, és nagyon finom hidegen vagy melegen is.
Skót tojás
Fogás: húsételKonyha: skótNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
4 darab tojás
500 gramm darált sertéshús
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 darab tojás a panírozáshoz
zsemlemorzsa a panírozáshoz
liszt a panírozáshoz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
Elkészítés
- Első lépésben a skót tojás húsos részével kezdünk. Egy serpenyőben pirítsuk meg a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát egy kis olajon.
- Adjuk hozzá a darált sertéshúst, és főzzük, amíg teljesen átsül. Ekkor adjuk hozzá a mustárt, és ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Hagyjuk kihűlni.
- Készítsük el a panírozáshoz a lisztet, a zsemlemorzsát és a felvert tojást. Először a keményre főzött tojásokat forgassuk meg a lisztben, majd a húsmasszában. A húsos tojást forgassuk meg a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában.
- Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A skót tojásokat süssük aranybarnára, közben folyamatosan forgassuk, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön.
- Amikor készen vannak, egy papírtörlő segítségével itassuk fel a felesleges olajat.
- A skót tojásokat hidegen vagy melegen is találhatjuk. Illik hozzá köretként a saláta vagy a savanyúság. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com