A sárgaborsó krémlevesben az a legjobb, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, és egy krémes állagú leves a végeredmény. Köretként szuper választás mellé friss kenyér vagy pirítós.
Fűszeres sárgaborsó krémleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
2 bögre sárgaborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt kurkuma
6 bögre zöldségleves alap
1 darab sárgarépa
1 darab burgonya
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a sárgaborsót, majd áztassuk vízbe legalább 2 órán keresztül, vagy akár egész éjszakára.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk őket aranyszínűre.
- Szórjuk bele a köményt, a kurkumát, sót és frissen őrölt fekete borsot. Keverjük össze alaposan, hogy az ízek összeolvadjanak.
- Öntsük hozzá a sárgaborsót és a zöldségleves alapot. Várjuk meg míg felforr, majd csökkentsük a hőmérsékletet és főzzük közepes lángon kb. 45-60 percig, vagy amíg a sárgaborsó megpuhul és krémes állagúvá válik.
- Közben adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és burgonyát, majd főzzük további 10-15 percig, amíg a zöldségek is megpuhulnak.
- Vegyük le a levest a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy pürésítsük a levest. A krémes állag eléréséhez turmixoljuk simára.
- Ízesítsük szükség szerint sóval és borssal.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy kaporral a tetejét. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com