A rakott lencse egy tápláló és ízletes fogás, mely tökéletes választás lehet egy hideg téli napra. Ez a recept gazdag ízekkel és tápanyagokkal rendelkezik, és könnyen elkészíthető.
Rakott lencse
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
50
percPihentetési idő
1
óraÖsszesen
2
óra10
percHozzávalók
400 gramm száraz lencse
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
200 gramm sajt
250 ml tejföl
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál só
teáskanál bors
Elkészítés
- Áztassuk be a száraz lencsét hideg vízbe legalább 1 órára.
- Mossuk meg alaposan a száraz lencsét, majd főzzük puhára sós vízben, de ügyelünk rá, hogy ne főzd túl, hogy ne essen szét.
- Amikor megfőtt, szűrjük le, és tegyük félre.
- Közben hevítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vékonyan szeletelt vöröshagymát, és pirítsuk meg üvegesre.
- Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt lencsét, a pirított vöröshagymát, a fűszerpaprikát, sót és fekete borsot.
- Egy tűzálló tál alját kenjük ki olajjal.
- Rétegezzük a lencsekeveréket és a reszelt sajtot a tálban. Ismételjük meg, amíg elfogynak a hozzávalók.
- Végül rakjuk egyenletesen a tejfölt a tetejére.
- Süssük a rakott lencsét előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül, és a sajt szépen megolvad. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com