Sajtos pogácsa

Nagyi-féle sajtos pogácsa

Elkészítési idő: 3 óra 20 perc Nehézség: közepes

Ez a külföldiek számára kiejthetetlen nevű sós pékáru egybeforrt Magyarország nevével. Nem hiányozhat az asztalról egy kellemes vasárnapi délutánon, esküvőkön, házibulikon, sőt még a gyerek tízóraijából sem. A pogácsának számos fajtája van, a sajtos és a tepertős áll a toplista élén, de a medvehagymást, túróst, burgonyást is sokan kedvelik, csak, hogy néhányat említsünk.

Sajtos pogácsa

0.0 0 szavazat
Fogás: sós süteményKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

12

adag
Előkészítés

1

óra 
Sütés

20

perc
Pihentetés

2

óra 
Összesen

3

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 50 dkg finomliszt

  • 25 dkg margarin

  • 4 evőkanál tejföl

  • 1 csapott evőkanál

  • 1 teáskanál kristálycukor

  • 30 dkg élesztő

  • 3 darab tojás

  • kb. 1 dl tej

  • 15 dkg reszelt sajt

  • Tetejére:
  • 1 darab tojássárgája

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztben elmorzsoljuk a margarint. A tojásokat és a tejfölt jól elkeverjük, majd a lisztbe tesszük a cukorral és sóval együtt. Ezután már csak az élesztős tej kerül bele. Jól összedolgozzuk a tésztát, megdagasztjuk, aztán kelni hagyjuk, amíg a mérete duplájára nem nő.
  • Ekkor kezdődik a hajtogatás fázisa. Háromszor nyújtjuk ki, töltjük meg sajttal, majd hajtogatjuk újra össze. Minden hajtogatás között hagyjuk 30 percig kelni. A harmadik hajtogatás után egy ujjnyi vastagságra kinyújtjuk, késsel barázdákat vágunk a tetejére, majd kiszaggatjuk.
  • A tetejét tojássárgájával kenjük meg, valamint megszórhatjuk még reszelt sajttal.
  • 10 perc rövid kelesztés után 170 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com