A sajtkrémleves egy igazán krémes, ízletes étel, ha rajongunk a sajtért, ezt nem hagyhatjuk ki! Pirított kenyérkockákkal vagy baconnel tálalva még ízletesebb és különlegesebb legy a végeredmény!
Sajtkrémleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
40
percÖsszesen
55
percHozzávalók
2 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
2 gereud fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé
250 ml tej
2 bögre reszelt sajt (pl. trappista vagy cheddar)
1 teáskanál mustár
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított kakukkfű
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy közepes lábasban olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk őket átlátszóvá, kb. 5 percig.
- Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük össze a hagymával, hogy kialakuljon egy sűrű massza, ez a rántás alapja lesz.
- Lassan adagoljuk hozzá a zöldség alaplevet és a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Főzzük a levest közepes lángon, amíg sűrűsödik, kb. 10 percig.
- Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a mustárt, az oregánót és a kakukkfüvet. Keverjük addig, amíg a sajt teljesen elolvad és a leves krémes állagú lesz. Ha szükséges, ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- A levest szűrjük át egy szitán, hogy még krémesebbé váljon, majd melegítsük újra az elkészítés előtt.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy még ízletesebb legyen. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com