A rizses hús egy nagyon népszerű és kedvelt étel, mivel nem kell sok időt foglalkozni az elkészítéssel, mégis egy nagyon ízletes főétel a végeredmény.
Rizses hús
Fogás: húsételKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
35
percÖsszesen
55
percHozzávalók
500 gramm marhahús (pl. marha aprólék vagy tarja)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj vagy sertészsír
1 bögre rizs
2 bögre húsleves vagy víz
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
só ízlés szerint
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat vagy sertészsírt közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranyszínűre.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1-2 percig, amíg illatos lesz.
- Tegyük a kockázott marhahúst a serpenyőbe, és süssük meg mindkét oldalát, amíg szép barna kéreg képződik rajta.
- Adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát és köményt, majd keverjük össze, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Adjuk hozzá a rizst a serpenyőhöz, és pirítsuk néhány percig, amíg kissé áttetszővé válik.
- Öntsük fel a serpenyőt húslevessel vagy vízzel. Adjunk hozzá sót ízlés szerint. Hagyjuk felforrni, majd csökkentsük a hőmérsékletet alacsonyra, és fedjük le a serpenyőt.
- Főzzük lassú tűzön kb. 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul, és a folyadék felszívódik. Időnként keverjük át a húst és a rizst.
- Ha a rizs megpuhult, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és hagyjuk állni fedő alatt még 10 percig.
- Tálaljuk a rizses húst friss petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com