Rizottó

Hagyományos rizottó

Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: közepes

Az olasz konyha méltán híres körete, a rizottó azért is olyan népszerű, mert ízesítésének számos változata ismert. Csak, hogy néhányat említsünk, készíthetünk céklás, zöldséges, spenótos, gombás, sőt szarvasgombás rizottót, de akár eperrel vagy garnélarákkal is keverhetjük. Egy igen sokoldalú ételről van szó, kiindulópontként pedig az alaprecept szolgál, amelyet itt olvashattok. A rizottó egyik jellegzetessége, hogy krémes állagú, a főzés során ez a feladat a legnagyobb kihívás

Rizottó

Fogás: főétel, egytálételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

5

perc
Elkészítés

25

perc
Összesen

30

perc

Hozzávalók

  • 30 dkg 30 rizottó rizs

  • 1 fej 1 vöröshagyma

  • bors

  • 1 gerezd 1 fokhagyma

  • kb. 1 liter kb. 1 húsleves

  • 10 dkg 10 vaj

  • 250 ml 250 fehérbor

  • 15 dkg 15 reszelt Parmezán sajt

Elkészítés

  • Először megpucoljuk és felkockázzuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben közepes lángon vajon megdinszteljük.
  • Miután a vörös- és fokhagyma üvegesre színeződik, adjuk hozzá a rizottónak való rizst. 3-4 percig főzzük, majd öntsük fel a fehérborral és annyi húslevessel, hogy a folyadék ellepje a rizst. Ha valaki nem szeretne alkoholt használni a főzéshez, húslevessel helyettesíthető.
  • Folyamatos kevergetés mellett főzzük a rizst további 15-20 percig, miközben fokozatosan hozzáadjuk az egész húslevest.
  • Amikor a rizottó felszívta az összes folyadékot, beízesítjük sóval, borssal, valamint a reszelt Parmezán sajttal. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Ezt az alapreceptet számos más hozzávalóval vagy akár más sajttal, például gorgonzolával kombinálhatjuk.

Fotó: canva.com