Rakott krumpli

Szaftos rakott krumpli

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc Nehézség: közepes

A rakott krumpli az egyik leghagyományosabb étel, amire tökéletesen illik az a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Elkészítésének sok variációja van, mégis az eredmény mindig a finom, tejfölös rakott krumpli.

Rakott krumpli

Rakott krumpli

0.0 0 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

45

perc
Összesen

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 1 kilogramm burgonya

  • 2 fej vöröshagyma

  • 300 gramm füstölt szalonna

  • 200 gramm reszelt sajt

  • 2 dl tejföl

  • 4 darab tojás

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

  • Egy lábasban forraljunk sós vizet, majd főzzük a burgonya szeleteket 10-15 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még nem teljesen főttek. Majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
  • Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a szalonna kockákat közepes hőmérsékleten, amíg kiolvad a zsírja és ropogós lesz. Vegyük ki a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre.
  • Ugyanabban a serpenyőben, a szalonna zsírján, dinszteljük meg a felaprított vöröshagymát, amíg aranyszínűre pirul.
  • Egy tálban keverjük össze a tejfölt és a tojásokat. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  • Egy hőálló tepsit kenjünk ki vajjal, majd rétegezzük a következő módon: egy réteg burgonya szelet, egy réteg vöröshagyma, egy réteg szalonna és egy réteg reszelt sajt. Ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. Az utolsó réteg legyen a burgonya.
  • Öntsük a tejfölös-tojásos keveréket a tetejére, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
  • Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 40-45 percig, amíg a teteje aranybarna és a krumpli teljesen megpuhul.
  • Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com