A rakott krumpli az egyik leghagyományosabb étel, amire tökéletesen illik az a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Elkészítésének sok variációja van, mégis az eredmény mindig a finom, tejfölös rakott krumpli.
Rakott krumpli
Fogás: egytálételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
45
percÖsszesen
1
óra15
percHozzávalók
1 kilogramm burgonya
2 fej vöröshagyma
300 gramm füstölt szalonna
200 gramm reszelt sajt
2 dl tejföl
4 darab tojás
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
- Egy lábasban forraljunk sós vizet, majd főzzük a burgonya szeleteket 10-15 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még nem teljesen főttek. Majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
- Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a szalonna kockákat közepes hőmérsékleten, amíg kiolvad a zsírja és ropogós lesz. Vegyük ki a szalonnát a serpenyőből, és tegyük félre.
- Ugyanabban a serpenyőben, a szalonna zsírján, dinszteljük meg a felaprított vöröshagymát, amíg aranyszínűre pirul.
- Egy tálban keverjük össze a tejfölt és a tojásokat. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Egy hőálló tepsit kenjünk ki vajjal, majd rétegezzük a következő módon: egy réteg burgonya szelet, egy réteg vöröshagyma, egy réteg szalonna és egy réteg reszelt sajt. Ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. Az utolsó réteg legyen a burgonya.
- Öntsük a tejfölös-tojásos keveréket a tetejére, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 40-45 percig, amíg a teteje aranybarna és a krumpli teljesen megpuhul.
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com