Rakott brokkoli

Sajtos rakott brokkoli

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A rakott brokkoli egy könnyen elkészíthető, tápláló és ízletes fogás, amely tökéletes választás lehet a vegetáriánus vagy húst kedvelők számára egyaránt. A brokkoli gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, és remekül párosítható a szaftos húsokkal vagy akár más zöldségekkel.

Rakott brokkoli

Rakott brokkoli

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 1 fej brokkoli

  • 4 darab burgonya

  • 200 gramm sajt

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 500 ml tej

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a brokkolit, majd szedjük rózsáira. Hámozzuk meg a burgonyát, majd vágjuk vékony szeletekre.
  • Forraljunk fel sós vizet egy nagy fazékban, majd főzzük meg benne a brokkolit és a burgonyát kb. 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még nem teljesen főttek át.
  • Közben készítsük el a sajtmártást: Egy másik fazékban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk néhány percig, amíg aranybarna lesz. Lassan öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára. Főzzük további 5-7 percig, amíg besűrűsödik. Ha szeretnénk, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Végül ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Egy tűzálló tálba rétegezzük a félkész brokkolit és burgonyát, majd öntsük rá a sajtmártást. Szórjuk meg az egészet reszelt sajttal és zsemlemorzsával.
  • Süssük a rakottat előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  • Miután elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com