Mézes krémes

Puha mézes krémes

Elkészítési idő: 3 óra 10 perc Nehézség: közepes

A mézes krémes egy hagyományos magyar édesség, amelynek fő ismertetőjelei a puha tésztalapok és a krémes, lekváros töltelék. Tökéletes ünnepi asztalra is, vagy akár a hétköznapokon, ha egy finom süteményt választanánk.

Mézes krémes

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

40

perc
Pihentetési idő

2

óra 
Összesen

3

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 450 gramm liszt

  • 40 gramm vaj

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 darab tojás

  • 150 gramm cukor

  • 3 evőkanál tej

  • 2 evőkanál méz

  • A krémhez:
  • 200 gramm vaj

  • 2 dl tej

  • 200 gramm cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • búzadara

  • baracklekvár

Elkészítés

  • Sűrű grízes krémet főzünk a tejből és búzadarából.
  • A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd alaposan keverjük össze a grízes krémmel.
  • Vízgőz felett olvasszuk fel a tejet, a mézet, a vajat és a cukrot és ehhez adjuk hozzá a tojást. Adjuk hozzá a lisztes szódabikarbónát, majd a kész tésztát vegyük 4 felé.
  • A tésztákat nyújtsuk ki téglalap alakúra, nagyon vékonyra. 170 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, villával megszurkálva süssük mindegyik lapot 10 perc alatt készre.
  • A kész tésztalapra tegyünk krémet, erre rakjunk egy másik tésztalapot. Arra kenjük a baracklekvárt, majd újabb tésztalapot ráhelyezve kenjük meg a maradék krémmel. Tegyük rá az utolsó tésztalapot.
  • Pihentessük a hűtőben legalább 2 óráig, de lehet akár éjszakára is. Tálaláskor szeleteljük fel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com