A mézes krémes egy hagyományos magyar édesség, amelynek fő ismertetőjelei a puha tésztalapok és a krémes, lekváros töltelék. Tökéletes ünnepi asztalra is, vagy akár a hétköznapokon, ha egy finom süteményt választanánk.
Mézes krémes
Adag
10
adagElőkészítés
30
percElkészítés
40
percPihentetési idő
2
óraÖsszesen
3
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
450 gramm 450 liszt
40 gramm 40 vaj
1 teáskanál 1 szódabikarbóna
1 darab 1 tojás
150 gramm 150 cukor
3 evőkanál 3 tej
2 evőkanál 2 méz
- A krémhez:
200 gramm 200 vaj
2 dl 2 tej
200 gramm 200 cukor
1 csomag 1 vaníliás cukor
búzadara
baracklekvár
Elkészítés
- Sűrű grízes krémet főzünk a tejből és búzadarából.
- A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd alaposan keverjük össze a grízes krémmel.
- Vízgőz felett olvasszuk fel a tejet, a mézet, a vajat és a cukrot és ehhez adjuk hozzá a tojást. Adjuk hozzá a lisztes szódabikarbónát, majd a kész tésztát vegyük 4 felé.
- A tésztákat nyújtsuk ki téglalap alakúra, nagyon vékonyra. 170 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, villával megszurkálva süssük mindegyik lapot 10 perc alatt készre.
- A kész tésztalapra tegyünk krémet, erre rakjunk egy másik tésztalapot. Arra kenjük a baracklekvárt, majd újabb tésztalapot ráhelyezve kenjük meg a maradék krémmel. Tegyük rá az utolsó tésztalapot.
- Pihentessük a hűtőben legalább 2 óráig, de lehet akár éjszakára is. Tálaláskor szeleteljük fel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com