A póréhagymaleves íze karakteres és fűszeres, összetevői miatt pedig tökéletes lehet vegetáriánusoknak is! A hidegebb napokon ez egy jó immunerősítő és melegítő leves lehet!
Egyszerű póréhagyma leves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
10
percElkészítés
40
percÖsszesen
50
percHozzávalók
4-5 darab póréhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé
1 dl tejszín
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
- Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten.
- Adjuk hozzá a póréhagymát, és pároljuk őket 5-6 percig, amíg megpuhulnak, de még nem barnulnak meg.
- Szórjuk rá a lisztet, és keverjük össze alaposan a póréhagymával. Főzzük 1-2 percig, hogy a liszt kissé megpiruljon.
- Öntsük hozzá a zöldség alaplevet fokozatosan, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomók képződését.
- Főzzük a levest alacsony hőmérsékleten, lefedve, 30-40 percig, amíg a póréhagyma teljesen megpuhul.
- Vegyük le a levest a tűzről, és használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagúvá tegyük.
- Öntsük vissza a levest a lábasba, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük még 1-2 percig.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.
- Tálaljuk melegen, petrezselyem zölddel díszítve. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com