A pljeskavica a Balkán egyik legnépszerűbb és legkedveltebb grillétele, amely Szerbiából származik. Ez a hagyományos húsfasírt nagyszerű választás lehet egy közös grillezéshez vagy egy egyszerű, de ízletes vacsorához.
Pljeskavica
Fogás: főételKonyha: szerbNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
30
percHűtési idő
1
óraÖsszesen
2
óraHozzávalók
500 gramm darált marhahús
500 gramm darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
0,5 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál édes pirospaprika
0,5 teáskanál őrölt cayenne-bors
1 darab tojás
Elkészítés
- Egy nagy tálban alaposan keverjük össze a darált marha- és sertéshúst a finomra aprított vöröshagymával, átpasszírozott fokhagymával, sóval, borssal, édes pirospaprikával és cayenne-borssal. Ha használunk tojást és petrezselymet, ezeket is keverjük hozzá.
- Gyúrjuk jól össze a húsmasszát, amíg homogén nem lesz. Ezután takarjuk le, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 1 órán át, de akár egy éjszakán át is, hogy az ízek jól összeérjenek.
- pihentetés után formázzunk a húsmasszából kb. 1,5 cm vastag húspogácsákat. A hagyományos pljeskavica átmérője 10-15 cm közötti, de mi dönthetjük el, mekkorákat szeretnénk formázni.
- Grillen vagy serpenyőben közepes-lángon süssük a pljeskavicákat. Minden oldalukat süssük meg 4-5 percig, vagy amíg aranybarna és jól átsült nem lesznek.
- Tálaljuk friss pitával, ajvárral, friss zöldségekkel és esetleg joghurttal vagy tejföllel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com