Pljeskavica

Fűszeres pljeskavica

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: közepes

A pljeskavica a Balkán egyik legnépszerűbb és legkedveltebb grillétele, amely Szerbiából származik. Ez a hagyományos húsfasírt nagyszerű választás lehet egy közös grillezéshez vagy egy egyszerű, de ízletes vacsorához.

Pljeskavica

Pljeskavica

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: szerbNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

30

perc
Hűtési idő

1

óra 
Összesen

2

óra 

Hozzávalók

  • 500 gramm darált marhahús

  • 500 gramm darált sertéshús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál

  • 0,5 teáskanál frissen őrölt fekete bors

  • 1 teáskanál édes pirospaprika

  • 0,5 teáskanál őrölt cayenne-bors

  • 1 darab tojás

Elkészítés

  • Egy nagy tálban alaposan keverjük össze a darált marha- és sertéshúst a finomra aprított vöröshagymával, átpasszírozott fokhagymával, sóval, borssal, édes pirospaprikával és cayenne-borssal. Ha használunk tojást és petrezselymet, ezeket is keverjük hozzá.
  • Gyúrjuk jól össze a húsmasszát, amíg homogén nem lesz. Ezután takarjuk le, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 1 órán át, de akár egy éjszakán át is, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • pihentetés után formázzunk a húsmasszából kb. 1,5 cm vastag húspogácsákat. A hagyományos pljeskavica átmérője 10-15 cm közötti, de mi dönthetjük el, mekkorákat szeretnénk formázni.
  • Grillen vagy serpenyőben közepes-lángon süssük a pljeskavicákat. Minden oldalukat süssük meg 4-5 percig, vagy amíg aranybarna és jól átsült nem lesznek.
  • Tálaljuk friss pitával, ajvárral, friss zöldségekkel és esetleg joghurttal vagy tejföllel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com