Pizzás csiga

Másnap is puha pizzás csiga kelt tésztából

Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: közepes

Annak ellenére, hogy kelt tésztáról van szó, gyorsan és könnyen elkészíthető ez a finom harapnivaló. Remek választás, ha utaznunk kell és tízórait vagy uzsonnát csomagolunk, de vendégeink körében is bizonyosan nagy sikert fog aratni.

Pizzás csiga

5.0 1 szavazat
Fogás: sósKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

1

óra 
Összesen

2

óra 

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 1 kg finomliszt

  • 50 gramm élesztő

  • 5 dl tej

  • 1 teáskanál

  • ½ teáskanál kristálycukor

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • A pizzakrémhez:
  • 2 evőkanál olaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 150 gramm sűrített paradicsom

  • ½ teáskanál kristálycukor

  • só (ízlés szerint)

  • oregánó (ízlés szerint)

  • A tetejére:
  • 1 darab tojássárgája

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben (kb. a tejmennyiség fele) csipetnyi cukorral felfuttatjuk.
  • Miután az élesztő felfutott, teszünk bele még 2 evőkanál olívaolajat, majd a liszthez öntjük és gyúrni kezdjük. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy könnyebben dagaszthatóvá váljon a tészta. Akkor megfelelő az állaga, amikor elválik a tál falától. Ezután már nem a tálban, hanem a munkafelületen dolgozzuk tovább még kb. 10 percig.
  • Letakarjuk és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
  • Eközben elkészíthetjük a pizzakrémet. Ehhez először felaprítjuk a vöröshagymát, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket, az egészet összeforraljuk.
  • Miután letelt a kelesztés ideje, vékonyra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az elkészült pizzakrémmel, csíkokra vágjuk és csigaszerűen feltekerjük.
  • A tepsit vajjal kenjük ki. Próbáljuk meg nem túl szorosan egymás mellé helyezni a csigákat, mert a további egy óra kelesztés alatt még nőni fognak. Mielőtt pihenni hagyjuk őket, még megkenjük tojássárgájával.
  • Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com