Annak ellenére, hogy kelt tésztáról van szó, gyorsan és könnyen elkészíthető ez a finom harapnivaló. Remek választás, ha utaznunk kell és tízórait vagy uzsonnát csomagolunk, de vendégeink körében is bizonyosan nagy sikert fog aratni.
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
1
óraÖsszesen
2
óraHozzávalók
- A tésztához:
1 kg finomliszt
50 gramm élesztő
5 dl tej
1 teáskanál só
½ teáskanál kristálycukor
2 evőkanál olívaolaj
- A pizzakrémhez:
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
150 gramm sűrített paradicsom
½ teáskanál kristálycukor
só (ízlés szerint)
oregánó (ízlés szerint)
- A tetejére:
1 darab tojássárgája
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben (kb. a tejmennyiség fele) csipetnyi cukorral felfuttatjuk.
- Miután az élesztő felfutott, teszünk bele még 2 evőkanál olívaolajat, majd a liszthez öntjük és gyúrni kezdjük. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy könnyebben dagaszthatóvá váljon a tészta. Akkor megfelelő az állaga, amikor elválik a tál falától. Ezután már nem a tálban, hanem a munkafelületen dolgozzuk tovább még kb. 10 percig.
- Letakarjuk és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
- Eközben elkészíthetjük a pizzakrémet. Ehhez először felaprítjuk a vöröshagymát, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket, az egészet összeforraljuk.
- Miután letelt a kelesztés ideje, vékonyra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az elkészült pizzakrémmel, csíkokra vágjuk és csigaszerűen feltekerjük.
- A tepsit vajjal kenjük ki. Próbáljuk meg nem túl szorosan egymás mellé helyezni a csigákat, mert a további egy óra kelesztés alatt még nőni fognak. Mielőtt pihenni hagyjuk őket, még megkenjük tojássárgájával.
- Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com