Panko morzsa

Panko morzsa – A japán panírozás alapja

A Japánból származó panko morzsa a hagyományosnál egészségesebb főzést tesz lehetővé, ráadásul változatos a felhasználása. Lássuk, mit érdemes tudni az egyre több konyhában nélkülözhetetlennek számító alapanyagról, és azt is megmutatjuk, hogyan készül házilag a panko morzsa!

Mi az a panko morzsa? 

A különböző gasztromagazinokat lapozgatva vagy főzős videókat nézve sokunk fejében szöget üthetett már a kérdés, hogy mi az a panko morzsa.

Az alapanyag Japánból érkezik, és úgy tartják, hogy lényegében európai behatásnak köszönhetően alkották meg. A 19. században a modernizációval párhuzamosan Japán kitárta kapuit, így a nyugati termékekkel együtt az európai konyha elemei is megjelentek. Ennek köszönhetően érkezett meg a nálunk is méltán népszerű rántott hús, csakhogy az elkészítéséhez a japánoknak tulajdonképpen meg kell alkotniuk magát a morzsát – a panko morzsát.

Ezt olykor szilánkos morzsának is nevezik, amely jól érzékelteti a megszokott morzsához képesti állagbeli különbséget. A hagyományost szikkadt vagy már egyenesen száraz kenyérből, pékáruból készítjük, míg a panko morzsának héj nélküli kenyér az alapja. Ezt általában nem is kemencében, hanem speciális szerkezetben állítják elő. A héj nélküli vekniket szárítják, majd lereszelik, megőrlik, az így kapott matériát pedig még egy kicsit szikkasztják is. Ebből fakad, hogy a panko morzsa szálkásabb, nagyobb darabokból áll.

A panko morzsa felhasználása

Éttermekben és otthon is egyre elterjedtebb a panko morzsa használata, amelynek több oka is van. A panko morzsával panírozva könnyedebb és ropogósabb lesz a hús, a zöldség vagy éppen a sajt bundája. További jó tulajdonsága, hogy a sütés közben kevesebb olajat szív magába, azaz egészségesebb főzési megoldásnak számít.

Panko morzsában sült sajt

A panko morzsa felhasználása ugyanakkor nem különbözik lényegesen a hagyományostól. A panírozáshoz szintén lisztbe, tojásba, és majd panko morzsába kell forgatni a megsütni kívánt darabot. Ezen kívül a panko morzsát parmezánnal keverve tészták tetejére adagolhatjuk, plusz remekül sűríti a szószokat vagy leveseket.

Panko morzsa készítése házilag

Ha csak a történetére vagy az előnyeire gondolunk, egészen különleges konyhai elemnek is gondolhatjuk a panko morzsát. Pedig amennyire egzotikusnak hangzik, annyira könnyű elkészíteni otthon is. Így nem kell drágán megvásárolnunk valamelyik üzletben, és általa könnyedén új színt vihetünk a konyhaművészetünkbe.

A panko morzsa házilag történő előállításához szükség lesz némi kenyérre. Bár a fehér a tipikusabb, barnából is készítenek panko morzsát. Kezdésként vágjuk le a héjukat, majd aprítóban vagy akár turmixgépben daráljuk durvább állagúra a kenyeret. A panko morzsa készítésének a következő lépéseként sütőpapírra szórva nagyjából 10 percre nem túl meleg, hozzávetőleg 100 fokos sütőbe tesszük. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen vagy barnuljon meg a panko morzsánk, bőven elég, ha egy kis színt kap.

A legjobb frissen felhasználni a panko morzsát, ám üvegbe zárva egy-két hétig szépen eláll.

Fotók: canva.com