Keksz

Omlós, puha keksz

Elkészítési idő: 1 óra 5 perc Nehézség: könnyű

A keksz egy egyszerű, könnyen elkészíthető desszert. A ropogós, vajjal ízesített tészta tökéletesen illik egy csésze teához vagy kávéhoz, és ideális választás lehet vendégváró süteményként is.

Keksz

4.5 2 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

15

perc
Hűtési idő

30

perc
Összesen

1

óra 

5

perc

Hozzávalók

  • 200 gramm liszt

  • 150 gramm hideg vaj

  • 80 gramm porcukor

  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor

  • 1 darab tojássárgája

  • 1 csipet

Elkészítés

  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót.
  • Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze az ujjaink segítségével, amíg az egész massza morzsás állagú lesz.
  • Adjuk hozzá a vanília kivonatot vagy a vaníliás cukrot, valamint a tojássárgáját. Gyúrjuk össze, amíg rugalmas tésztát kapunk. Ne gyúrjuk túl sokáig, csak addig, amíg a tészta összeáll.
  • Borítsuk a tésztát műanyag fóliába vagy csomagolópapírba, majd tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütő esetén 4. fokozat).
  • Készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
  • Vegyünk ki egy kis mennyiséget a tésztából, és formáljunk belőle kb. diónyi gombócokat. Helyezzük őket a tepsire, és nyomjuk meg a tenyerünkkel vagy egy villával, hogy laposabbak legyenek.
  • Ismételjük meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy.
  • Süssük a kekszeket előmelegített sütőben 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a széleik.
  • Miután megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben.
  • Tálaljuk a kekszeket egy tálban vagy süteményes dobozban. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com