A keksz egy egyszerű, könnyen elkészíthető desszert. A ropogós, vajjal ízesített tészta tökéletesen illik egy csésze teához vagy kávéhoz, és ideális választás lehet vendégváró süteményként is.
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
15
percHűtési idő
30
percÖsszesen
1
óra5
percHozzávalók
200 gramm liszt
150 gramm hideg vaj
80 gramm porcukor
1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
1 darab tojássárgája
1 csipet só
Elkészítés
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze az ujjaink segítségével, amíg az egész massza morzsás állagú lesz.
- Adjuk hozzá a vanília kivonatot vagy a vaníliás cukrot, valamint a tojássárgáját. Gyúrjuk össze, amíg rugalmas tésztát kapunk. Ne gyúrjuk túl sokáig, csak addig, amíg a tészta összeáll.
- Borítsuk a tésztát műanyag fóliába vagy csomagolópapírba, majd tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütő esetén 4. fokozat).
- Készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Vegyünk ki egy kis mennyiséget a tésztából, és formáljunk belőle kb. diónyi gombócokat. Helyezzük őket a tepsire, és nyomjuk meg a tenyerünkkel vagy egy villával, hogy laposabbak legyenek.
- Ismételjük meg a folyamatot, amíg az összes tészta elfogy.
- Süssük a kekszeket előmelegített sütőben 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a széleik.
- Miután megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben.
- Tálaljuk a kekszeket egy tálban vagy süteményes dobozban. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com