A babka a finom íze mellett azért örvend nagy rajongó tábornak, mert a kinézetével azonnal elvarázsolja az embert. Tölthető amivel csak szeretnénk, az egyik kedvelt változata a nutellás babka, így mi most ezt mutatjuk meg.
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
35
percKelesztés
1
óraÖsszesen
1
óra50
percHozzávalók
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
7 gramm porélesztő
1,5 dl tej
2 darab tojás
1 dl víz
30 dkg nutella
100 gramm cukor
Elkészítés
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáöntjük a sót és a cukrot. A közepében mélyedést nyomunk és beleszórjuk a porélesztőt, majd ráöntjük a langyos tejet és elkeverjük az egész tésztát. Hozzáadjuk a tojásokat és a vajat is, olvasztva (de nem folyósan).
- Csomómentesre gyúrjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
- Ha megkelt, ketté választjuk a tésztát és mindkét részét kinyújtjuk téglalap alakúra. Mindkettő részét megkenjük a nutellás masszával alaposan. Ha megkentük, akkor tekerjük fel a tésztákat és hosszában vágjuk el, majd egyszerűen körbetekerjük egymáson a két tésztát.
- Egy püspökkenyér formába tesszük és 180 fokon előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sütjük!
- Készítsünk szirupot, amihez a cukrot és a vizet összefőzzük, majd amikor kész a kalács még forrón bekenjük a sziruppal, hogy megszívja magát, így még puhább lesz a végeredmény. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: canva.com