Muszaka

Muszaka, avagy a görög rakott padlizsán

Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: közepes

A görög muszaka egy nagyon népszerű fogás, mert ugyan cseppet sem bonyolult, mégis nagyon ízletes és különleges! Fő összetevője a padlizsán, így aki kedveli ezt a zöldséget, mindenképpen próbálja ki.

Muszaka

0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: görögNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

40

perc
Elkészítés

40

perc
Pihentetés

1

óra 
Összesen

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 50 dkg 50 marhahús

  • 1 kg 1 padlizsán

  • 1 kg 1 burgonya

  • 0,5 kg 0,5 paradicsom

  • 4 gerezd 4 fokhagyma

  • 2 fej 2 vöröshagyma

  • 5 evőkanál 5 olaj

  • 140 gramm 140 sűrített paradicsom

  • 1 darab 1 tojás

  • 1 kiskanál 1 cukor

  • fahéj ízlés szerint

  • A besamel mártáshoz:
  • 250 gramm 250 liszt

  • 5 dkg 5 vaj

  • 3 dl 3 tej

  • só ízlés szerint

Elkészítés

  • A padlizsánt és a krumplit is alaposan megmossuk. A padlizsánt karikákra vágjuk, sózzuk és pihentetjük így 1 óráig, ha letelt akkor utána átöblítjük a padlizsánokat.
  • A krumplit megfőzzük, ha kihűlt karikákra felvágjuk. A hagymát apróra vágjuk a fokhagymával együtt, a paradicsomot pedig szintén karikázzuk.
  • Egy kevés olajon megsütjük a darált húst, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt és a fűszereket, az egészet jól összefőzzük.
  • A besamel elkészítéséhez a tejet felforraljuk, majd félretesszük. A vajat felolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet folyamatos kevergetés mellett.
  • Szintén folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük kisebb részletekben a tejet, hogy egy szép, sima mártás kapjunk. Ha elkészült sózzuk és borsozzuk.
  • A padlizsán karikákra vágott szeleteit kisütjük olajon.
  • Zsiradékkal kikenünk egy tepsit, majd rétegezzük az ételt: krumpli, só, besamel, padlizsán. Ezután ezt még egyszer megcsináljuk, a legvégén besamellel meglocsoljuk az egészet.
  • 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com